Zero waste schoonmaken doe je zo! incl. mijn recepten

Nu het voorjaar is begonnen, heb ik altijd extra motivatie om het huis schoon te maken. Een hormoon dingetje denk ik 😉 Om dit zo duurzaam mogelijk te doen, ging ik op zoek naar duurzame alternatieven voor schoonmaakmiddelen. Want vaak zit dit in flessen die je daarna weggooit en bevatten de middelen onnodige ingrediënten. Daarbij wordt ook vaak gedaan alsof je voor elke ruimte een apart middel nodig hebt. In de praktijk heb je aan een paar basis schoonmaakmiddelen genoeg en kan je daar prima mee vooruit.

Uiteraard wil je wel dat jouw huis schoon en fris blijft, dat is ook een van de criteria voor mijzelf in het gebruik van de duurzame schoonmaakmiddelen. Dus het product moet wel goed en lekker werken. Het beste is om dan producten zelf te maken! Je zou denken dat dat veel tijd kost, maar dat valt dus vaak wel mee! Althans ik ga wel voor de recepten die mij niet teveel tijd kosten om zelf te maken. En deze recepten zal ik ook in dit blog met je delen, zodat je dit zelf thuis ook kunt testen!

In dit blog vind je dus duurzame en zero waste schoonmaakmiddelen die ik zelf maak en gebruik. Inclusief recepten en mijn ervaringen in het gebruik. En aan het eind nog een tip als je niet alles zelf wil maken maar wel een duurzame manier van schoonmaken zoekt. Lees snel verder

1. Afwasmiddel

Ik gebruik al een aantal jaar mijn zelfgemaakte afwasmiddel, die ik ongeveer een keer per twee maanden maak. Het is super makkelijk en de afwasmiddel werkt echt heel erg fijn. Het is goed om te weten dat het afwasmiddel niet schuimt en wat meer waterig aanvoelt. Maar dat neemt niet weg dat het ook mijn meest vieze pan schoonmaakt! Daarnaast bespaar je met deze afwasmiddel ook kosten. Je hebt namelijk maar 4 producten nodig die je in bulk kunt inkopen. Het recept vind je hier!

2. Baking Soda

Baking soda kan je echt voor heel veel dingen gebruiken, ook als het gaat om schoonmaken. Daarom een onmisbaar product in huis! Verschillende zaken maak in schoon met baking soda:

  • voor ontvetting van de wasbak, toilet of douche.
  • Meng met waterstofperoxide om schimmel/spocht te verwijderen in de douche.
  • bij de witte was om de was wit te houden.
  • Heeft ook een schurend effect, dus werkt goed in de wasbak, oven of met andere hardnekkige vlekken.

Wat mij betreft een must-have omdat je baking soda niet alleen overal voor kunt gebruiken, maar je hebt het ook nodig voor andere schoonmaakmiddelen.

Bron: Pexels.com

3. Allesreiniger met natuurazijn en citroenschillen

Dit is ook echt een aanrader! En het is mega zero waste, wat ik ook een mega pluspunt vind. Wanneer je een aantal citroen/limoen/sinaasappelschillen hebt kan je dit in een pot doen die voor de helft ook gevuld is met natuurazijn. Laat deze twee weken staan, vul daarna aan met water et voilá! Je hebt jouw homemade allesreiniger die je kunt gebruiken. Zelf doe ik het in een spuitbus en spray de allesreiniger waar ik het wil schoonmaken.

LET OP: dit is niet geschikt voor natuursteen en marmer. Daarom is het aan te raden het eerst op een oppervlakte te proberen voordat je het intensief gebruikt.

5. DIY wasmiddel van kastanjes

Eentje die toch wel bijzonder is, maar het kan! Wasmiddel maken van kastanjes. Dit is met name in de herfst interessant om eens te proberen. Ik deed dit afgelopen herfst, lees hier het blog daarover. Je hebt hiervoor de tamme kastanjes nodig die je welt in heet water. Binnen een mum van tijd heb jij gratis, zero waste wasmiddel voor je kleding. De witte was zou ik hier overigens niet snel mee doen. De rest wel 🙂

6. Toiletreiniger tabletten

De reguliere toiletreinigers zijn schadelijk voor het milieu. Daarom ging ik op zoek naar een alternatief. Er zijn een aantal recepten voor toiletreiniger tabletten met waterstofperoxide en citroenzuur. Zelf heb ik nog niet het ideale recept gevonden, maar deze komt wel in de buurt! Het belangrijkste is dat tijdens het mengen de reactie niet plaatsvindt, zodat dit in je toilet nog wel gebeurd!

Andere duurzame alternatieven

Misschien denk jij nu, leuk dat allemaal zelf maken maar daar heb ik helemaal geen tijd voor! Het kan natuurlijk zo zijn dat je het niet ziet zitten om alles zelf te maken. Ook dan zijn er tegenwoordig voldoende duurzame alternatieven.

Je kunt denken aan wasstrips. Dit zijn ‘plakjes’ wasmiddel die je bij je was kunt doen. Een merk als Cosmeau is een aanrader. Het voordeel van de wasstrips is, het neemt weinig ruimte in. Bovendien is het verpakt in een papieren verpakking en weegt het minder dus zijn de vervoerskosten ook lager.

Een ander alternatief zijn wasnootjes. Deze kan je vinden van Seepje, gewoon in de supermarkt. De wasnootjes komen uit Nepal, maar zijn puur natuurlijk. Hier zit geen geur aan, dus als je dat niet wilt is dit ook een goede tip om eens te overwegen. Dit lijkt een beetje op de kastanjes, omdat in deze nootjes dezelfde stof zit die de zeep maken.

Voor allesreiniger of andere schoonmaakmiddelen heb je tabletten. Deze tabletten doe je in een fles met water en je hebt in een mum van tijd nieuwe reiniger. Deze heb je bijvoorbeeld van Happy Soaps of van Skosh. Zelf heb ik dit ook en ik ben er absoluut enthousiast over! Ik gebruik nog een oude fles van een eerdere allesreiniger. Op die manier kan ik deze fles nog recyclen 🙂

Leuk dat je tot hier hebt gelezen! Ik hoop dat het je helpt om weer een duurzame keuze te maken, laat me ook weten hoe het je is bevallen door een reactie achter te laten of een berichtje te doen via Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *