10x Zero waste producten voor in de badkamer

Een zero waste levensstijl is een manier van leven waarin je zo min mogelijk afval produceert. Dit is een manier van duurzaam leven waar je meteen concreet resultaat ziet! In je badkamer kan je veel dingen veranderen om minder afval te produceren. In deze blog vind je allerlei tips en producten die je kunt gebruiken voor een duurzame badkamer met minder afval!

De ene tip zal wat makkelijker toe te passen zijn dan de ander, kijk dus voor jezelf wat je haalbaar vindt en waar je eerst op wil focussen. Ik deel hier mijn tips en zaken die ik gebruik waar je inspiratie uit kunt halen. Het is ook het beste om pas nieuwe dingen aan te schaffen als het oude op is. Als jij bijvoorbeeld nog 5 flessen shampoo hebt staan, maak die dan eerst op voordat je overstapt op shampoobars.

ZERO WASTE PRODUCTEN

Shampoobar, bodysoap, conditioner bar of scheergel

Door een blok zeep te kiezen als shampoo, zeep, conditioner of scheergel zorg je ervoor dat je geen plasticflessen of bussen meer nodig hebt. Een blok gaat over het algemeen ook 3x langer mee dan een bar. Daarbij heeft een goede bar geen plastic, maar alleen natuurlijke ingrediënten. Je hebt tegenwoordig ook meer bars die niet per se duurzaam zijn, let daarom op de ingrediënten. In een andere blog heb ik hier al uitgebreider over geschreven, die kan je ook even lezen voor meer tips!

Safety razor

Een safety razor is een scheermes waarvan je enkel het mesje hoeft te vervangen. Het scheermes is van RVS en ligt lekker zwaar in je hand. Dit is een duurzame investering, niet alleen voor het klimaat maar ook voor je portemonnee. Je hoeft namelijk alleen maar mesjes aan te schaffen en die kosten bijna niets. Tot slot is het ook beter voor je huid. Hoe het werkt, waar je op moet letten en welke ik aanraad, kan je lezen in dit blog. Je kunt ze vinden bij Biowust of Bamboozy bijvoorbeeld. Absoluut een must have voor je duurzame badkamer!

Tandpasta tabletjes

Een tandpasta tube is heel makkelijk te vervangen voor tandpasta tabletjes. Een tandpasta tube zelf is onmogelijk te recyclen vanwege de verschillende materialen waarmee het is gemaakt. Daarnaast bevat de tandpasta zelf ook microplastic en andere schadelijke stoffen die je zelf ook liever niet binnen krijgt. Je hebt gelukkig een alternatief, namelijk tandpastatabletten! Dat klinkt wellicht een beetje apart, maar het werkt gewoon bijna hetzelfde. Je moet vooraf alleen eerst even op het tabletje kauwen en daarna poetsen. Je zult zien dat het net zo schuimt als andere tandpasta. Inmiddels willen wij niet meer anders. We gebruiken de tabletten van WeSmyle, omdat ze geen plastic bevatten, natuurlijk zijn en gemaakt worden in Nederland.

Bamboe tandenborstel

Wellicht spreekt het voor zich maar een bamboe tandenborstel is biologisch afbreekbaar en gemaakt met natuurlijke producten. Dit is niet het geval bij een reguliere tandenborstel. Je kunt ze op meerdere plekken vinden.

DIY droogshampoo

Droogshampoo is een product wat niet iedereen gebruikt. Zo’n bus droogshampoo is ook niet echt een natuurlijk product. Alleen de bus zelf zorgt voor veel afval, er komen gassen en andere schadelijke stoffen vrij. Maar droogshampoo kan je heel makkelijk zelf maken met maar 3 natuurlijke ingrediënten! In dit blog lees je er meer over en deel ik het recept hoe je dit kunt doen.

Herbruikbare wattenschijfjes

Je hebt wellicht wel eens gehoord van herbruikbare wattenschijfjes. Je hebt verschillende soorten, de een is wat zachter dan de ander. Bijvoorbeeld die van Bamboozy zijn heel fijn. Je krijgt er een waszakje bij, zodat je ze makkelijk kunt wassen. Ik doe ze ook in de droger en het werkt prima!

Handdoeken van biologisch katoen

Als je handdoeken koopt, ga dan voor biologisch katoen. Dit is gemaakt in natuurlijke en betere omstandigheden. Daarnaast is het ook geverfd met verf dat beter is voor het milieu dan de chemische stoffen die in de reguliere industrie worden gebruikt.

Menstruatiecup/menstruatieondergoed

Een manier om kosten en afval te besparen is het investeren in een menstruatiecup of menstruatieondergoed. Zelf gebruik ik beide nu een tijdje en de cup is mijn favoriet. Wat een verademing, want je hoeft dit maar twee keer per dag te verschonen in plaats van om de paar uur. Je voelt er niets van, zelfs dat ik op en duur dacht van ‘oh ja, dat moet ik nog doen’. Daarnaast gaat het lang mee en hoef je niet elke maand weer spullen te halen. Je moet je even verdiepen in hoe het werkt en wat het beste bij je past, kijk daarvoor op de website van AllMatters of Snuggs.

WC-papier van The GoodRoll

Door wc-papier van The GoodRoll te gebruiken steun je hun initiatief om toiletten te bouwen in Ghana. Het is 100% Europees bamboe zonder schadelijke (kleur-)stoffen). De rollen zijn leuk verpakt, dus je kunt het ook nog weggeven 🙂

Waterbesparende douchekop

Dit is niet een zero waste product waar je snel aan zult denken. Maar een waterbesparende douchekop zorgt er voor dat je minder water verspilt en als je ook nog kouder en korter doucht bespaar je gas en water in één keer!

Biologisch/duurzaam wasmiddel

De laatste tip is, gebruik biologisch wasmiddel voor je kleding. Je kunt flessen halen van bijvoorbeeld Seepje, of juist voor de wasnootjes gaan. Ook kan je ervoor kiezen om wasmiddel zelf te maken, bijvoorbeeld met kastanjes. Lees voor dat laatste mijn blog die ik daar eerder over schreef!

Ik hoop dat je wat aan de tips hebt en je stapjes kunt maken naar een duurzaam en zero waste levensstijl!