DIY: maak jouw eigen wasmiddel met kastanjes!

Een tijdje geleden zag ik dat je wasmiddel kunt maken van kastanjes en dat wilde ik uiteraard proberen. Want kastanjes vind je overal in de herfst, en daarmee een gratis, lokaal en duurzaam alternatief. Het leek mij bijna te mooi om waar te zijn, maar toch wilde ik de proef op de som nemen. Overigens is het ook voor kinderen een leuk proces, enerzijds het rapen, daarna kunnen jouw kinderen met de kastanjes spelen en tot slot maak je er samen wasmiddel van!

Vandaag deel ik met je in dit blog wat het recept is, hoe je de wasmiddel bewaart en wat mijn ervaringen in het gebruik zijn! Een tijdje geleden deelde ik via Instagram dat ik kastanjes had verzameld en hoe ik daar wasmiddel mee had gemaakt. Daar kwamen enorm veel reacties op, echt leuk om te lezen dat jullie benieuwd zijn naar het resultaat! Hier vind je vanaf nu alle ins en outs over de wasmiddel, dus lees snel verder!

Waarom met kastanjes wassen?

Allereerst is het interessant om te weten waarom het mogelijk is om met kastanjes (ik bedoel dan de paardenkastanjes/wilde kastanjes, niet de eetbare) te wassen. In deze kastanjes zitten saponinen, een stof die ervoor zorgt dat er zeep ontstaat als het in contact komt met water. De wasnoten hebben deze stof ook, waardoor je daar ook goed mee kunt wassen.

Kastanjes zijn een goed alternatief voor regulier wasmiddel met schadelijke stoffen die allerlei chemicaliën achterlaten in het water. Dus het is duurzaam en zero waste! Ik realiseer me wel dat het bij je moet passen en dat dit alternatief niet voor iedereen is. Het wasmiddel heeft bijvoorbeeld geen geur, waardoor je ook zelf nog etherische oliën kunt toevoegen voor een lekker geurtje.

Het recept

Voor het recept ga ik uit van 1 liter wasmiddel. En ik ga er even vanuit dat je al wat kastanjes in huis hebt 😉

  • Als je kastanjes hebt geraapt is het slim om de kastanjes schoon te maken en daarna te laten drogen. Tenzij je ze meteen gaat verwerken. Door het drogen zorg je ervoor dat je de kastanjes ook op een later punt nog kunt gebruiken om wasmiddel van te maken en dat ze niet gaan schimmelen.
  • De kastanjes zijn nu klaar om te verwerken. Voor 1 liter wasmiddel heb je 10-15 kastanjes nodig. De binnenkant van de kastanje zorgt dat er wasmiddel gemaakt wordt. Je kunt de kastanjes in stukken snijden, in de blender doen of pletten (met een hamer). Zelf koos ik voor het eerste, want mijn multishredder kon de kastanjes niet aan. Let wel, hoe kleiner de stukjes, hoe sneller je klaar bent.
  • Breng ondertussen 1 liter water aan de kook.
  • Doe de gehakte/geplette/geblende kastanjes in een kom en giet daar het hete water bij. Als je kleine stukjes hebt, hoeft het maar 10 minuten te trekken. Je ziet dan een troebel middel ontstaan. Als je stukken hebt, zoals ik, is het slim om het 30 minuten te laten staan. Het water koelt dan wel af, maar dat maakt niet uit.
  • Je kunt door even flink te roeren zien of het middel begint te schuimen. Bij mij was dat wel het geval en dan is je wasmiddel geslaagd!
  • Als je dit hebt gedaan is het tijd om de kastanjes te verwijderen uit het wasmiddel, dit kan je makkelijk doen door je wasmiddel te zeven. Eventueel kan je dit ook pas doen als je de wasmiddel gaat gebruiken. Het is wel belangrijk dat je alles zeeft, want kastanje resten kunnen anders je afvoer gaan verstoppen. En daar zit niemand op te wachten ;).
  • Giet het wasmiddel in een fles om te bewaren.

Het gebruik

  1. Je zult zien dat de zwaardere delen van de wasmiddel naar beneden is gezakt, dus even schudden voor gebruik.
  2. Gebruik weer een zeefje als je het wasmiddel gaat toevoegen aan het vakje voor wasmiddel in je wasmachine. Ik doe dit puur voor de zekerheid om te voorkomen dat de leidingen verstopt raken.
  3. Gebruik 1 cup per was en 2 cup bij een volle was, in principe is het voldoende.
  4. Smeer hardnekkige vlekken eventueel even van tevoren in.
  5. Voeg nog een geurtje toe met een etherische olie als je dat graag wilt.
  6. En wassen maar!

Heb je nu voor een heel jaar wasmiddel?

Ja en nee. In principe kan je kastanjes verzamelen voor een heel jaar, je hebt dan ongeveer 6 kilo nodig. Deze moet je schoonmaken en drogen om te kunnen bewaren. Sommigen adviseren ook om het alvast te pletten en dan te laten drogen. Het is sowieso niet verstandig om alle wasmiddel te maken, je zult zien dat het na verloop van tijd wat minder goed eruit gaat zien. Dus elke keer nieuwe verse wasmiddel maken is wel aan te raden. Je kunt zelfs de kastanjes twee keer gebruiken om wasmiddel te maken, vaak zitten er nog voldoende saponinen in de kastanjes die zorgen voor het ‘zeep-effect’.

Mijn ervaring en review!

Wat mij betreft is het fantastisch! Het werkt gewoon en je was is schoon na het wassen. Grote plekken zou ik wel eerst voorbehandelen voordat je het in de was doet. Dat kan bijvoorbeeld goed met een blokzeep van Seepje. De was heeft geen geur, dus je kan makkelijk wat druppels etherische olie toevoegen bij het wasmiddel.

De geur is minder sterk dan bij andere wasmiddel, dus vind je dat belangrijk dan is dit wellicht minder geschikt voor jou. Anderzijds raak je daar wel aan gewend. En je kunt het met een paar kastanjes en een kleine hoeveelheid ook gewoon zelf even testen!

Het is super fijn dat je gewoon gratis wasmiddel hebt die ook gewoon doet wat je verwacht. Ondanks dat je wel iets meer stappen moet nemen voordat je kunt wassen, vind ik dat het helemaal waard. Je moet het namelijk wel even maken, schudden voor gebruik en adviseer ik zeker om het wasmiddel even door een zeefje te gieten. Dat laatste ook vooral als je veel kleine stukjes hebt. Zelf gebruik ik daar een theezeefje voor. Ik vond het ook een super leuk proces om te maken, waardoor het geen straf is om er wat extra tijd aan te besteden.

Ik heb ook mijn moeder even een potje gegeven om het wasmiddel te testen. Want dat geeft even een ander inzicht dan alleen mijn mening. En zij heeft al veel langer ervaring met wassen en het gebruik van wasmiddel :). Ook zij is tevreden over het resultaat. Het wast hetzelfde als gewone wasmiddel, ook voor een witte was was het geen probleem volgens haar. Dus het lijkt erop dat dit gewoon een succes is!

Wel nog een kleine disclaimer: de kastanjes zijn giftig! Dus als je dit samen met kinderen maakt, laat ze dan ook goed hun handen na afloop wassen. En natuurlijk ook slim om zelf te doen 🙂

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Als het wasmiddel van kastanjes niet bij je past, kan je ook kiezen voor wasmiddel of de wasnoten van Seepje, of wasstrips die je bij je was kunt gooien. Allemaal duurzame alternatieven die je niet zelf hoeft te maken.

Super leuk als je helemaal tot hier gelezen hebt! Ik vind het echt fantastisch om dit soort dingen te testen en te proberen. En dan draagt het ook nog bij aan een duurzame levensstijl, is het zero waste en gratis! Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen, laat me dat zeker weten via Instagram of stuur mij even een berichtje op info@duurzamedame.nl!