Verduurzaam makkelijk je kledingkast

Kleding, een van de dingen die ik belangrijk vind in het leven😆. Esthetiek is iets wat ik heel fijn vind, ik houd ervan dat alles klopt en dat ook op de details is gelet. Zo ook met kleding. Niet dat alles perfect afgestemd hoeft te zijn, maar het moet wel een sfeer uitstralen van kwaliteit en mooie/interessante materialen. Maar dat betekent ook dat nieuwe kleding en meedoen met de trends heel aantrekkelijk is. Want wat we ‘mooi’ vinden veranderd steeds. Als het gaat om duurzaamheid, is het nieuw kopen en consumeren van kleding nu iets wat juist niet zo handig is om te doen.

Onze consumptie van kleding lijkt heel fijn, maar blijkt toch meer impact op de natuur en anderen te hebben dan we denken. Dat blijkt uit de cijfers: We kopen gemiddeld 50(!) kledingstukken per jaar. Daarvan gooien we er ook weer ruim 40 weg. Niet alleen het afval die daarmee ontstaat, heeft negatieve impact op de aarde. Ook hebben veel mensen in andere delen van de wereld last van onze enorme kledingconsumptie door uitbuiting, afval en chemische/gevaarlijke werksituaties. Daarnaast kost het maken van kleding water, transport en dus veel CO2 uitstoot. HOE kan dit anders, zodat we weer een positieve impact met onze kleding maken?

In dit blog deel ik wat tips hoe ik mijn kledingkast makkelijk kon ‘verduurzamen’. Dit levert me vaak ook nog eens geld op!

Om nu meteen alleen duurzaam te gaan kopen, is een grote stap om te nemen. Persoonlijk vind ik dat ook heel moeilijk, want het vraagt ook een andere kijk op kleding en het gebruik ervan. Maar er zijn gelukkig heel veel andere mogelijkheden hoe je wel bewuster en duurzamer je kledingkast kan samenstellen!

Combineren kan je leren🤩


‘Ik heb niets om te dragen’, dat denk je soms. Toen ik dat dacht, ben ik in mijn kledingkast gaan kijken hoe ik nieuwe kledingcombinaties kon maken. Vaak draag ik setjes op dezelfde manier, maar het kan ook juist anders en op een nieuwe manier gecombineerd worden. Het was echt super leuk om te zoeken naar nieuwe combinaties en mogelijkheden. Dit kan vooral in de winter met kleding, omdat ik in de zomer veel jurken draag 🙂 De nieuwe combinaties hielpen mij om anders naar mijn kledingkast te kijken en ik denk nu minder vaak dat ik kleding nodig heb.

Twijfel = nee

Sta je in de winkel en zie je een leuk kledingstuk, ook nog eens in de sale, maar twijfel je wel als je het eenmaal aan hebt. Koop het niet! Vaak blijkt dat je het toch minder tot nooit aantrekt in de praktijk. Wat me ook heel erg helpt is vergelijken met dingen die ik al in mijn kast heb hangen en dan vraag ik mijzelf af: ‘zou ik dit vaker aantrekken dan [ander favoriet kledingstuk]?” Als het antwoord nee is, weet je dat je vaker voor wat anders kiest dat dit nieuwe item. Een andere manier die ook werkt, is je afvragen of het past bij je stijl en alle items die al in je kast hangen. Soms kies je iets wat heel anders is dan je gemiddeld draagt, ook is de kans dan groot dat je (als je al twijfelt) het niet draagt. Dit heeft mij enorm geholpen om bijna geen miskopen te kopen en dus geld te besparen.

Doe met je zussen of vriendinnen een kledingruil

Hoe leuk is het om bij een vriendin of zus in de kast te kijken of er nieuwe items voor jou tussen zitten. Deze manier vind ik heel leuk, omdat je makkelijk iets nieuws hebt en de kledingstijl ook vaak aansluit. Qua maat is het natuurlijk wel handig om te passen, maar dat doe je ook in een (tweedehands) winkel. Nog leuker, organiseer een kledingswap met meer vriendinnen of zussen!

Thrift flip!

Een thrift flip betekent dat je een kledingstuk vermaakt tot een nieuw kledingstuk. Je kan van een jurk een blouse maken of shorts verknippen zodat het net beter past. Of je knipt een t-shirt, zodat de fit beter is. Zelf heb ik laatst een vintage jurk korter gemaakt, waardoor het veel minder ‘ouderwets’ staat en nu is het een fantastische jurk! Ook mijn shorts heb ik verknipt, eerst kropen ze erg omhoog en zat het strak rond mijn benen, door wat knipwerk zitten ze nu een stuk beter.

Als je op het punt staat wat weg te gooien, is het net zo fijn als je iets door het een beetje te veranderen weer leuk gaat vinden!

Repareren

Het sluit aan bij mijn vorige punt, alleen is repareren net wat makkelijker dan echt je kleding vermaken. Bijvoorbeeld als er een knoop af is, zet je die er weer aan. Of een naad dichtnaaien of een gaatje dichten. Zo zijn er meer mogelijkheden om je kleding te repareren en je dit langer kan gebruiken. Zelf heb ik wat neutrale kleuren aan draad een verschillende naalden. Ik kom daar een heel eind mee uit de voeten.

Koop tweedehands & kies minder trendgevoelige items

Deze twee onderwerpen hebben alles met elkaar te maken. Op een moment ga je toch nieuwe kleding nodig hebben. Dan is het altijd beter om voor een tweedehands optie te gaan. Dus in tweedehands/vintage winkels of markten. Daarnaast is het dan slim om voor items te kiezen die niet extreem trendgevoelig zijn, zodat je er volgend jaar nog niet op uitgekeken bent. Natuurlijk gebeurd het dat je kleding items na 5 jaar niet meer draagt omdat je stijl is veranderd. Maar dat is dan de uitdaging om te proberen dat zo min mogelijk te hebben.

Stay tuned voor een blog over duurzaam kleding kopen, daar ga ik verder in op dit onderwerp!

Verkoop je kleding op Vinted!

Als laatste kan je ook nog jouw kleding verkopen die jij niet meer draagt, zodat een ander daar weer plezier mee kan hebben! Je verdient er ook nog geld mee 🤩. De app is handig in gebruik: je maakt een foto van je kleding, noemt een prijs en geeft een kleine omschrijving. Dan kan je het te koop zetten en kunnen anderen jouw kleding daar kopen.

Zelf heb ik ook een Vinted account (nellekevdz) waar ook wat items op staan! Wellicht ook wel iets leuks voor jou 😄

Dit waren mijn tips voor het makkelijk verduurzamen van je kledingkast. Het zijn manieren waar je vandaag nog mee kan beginnen. Daarbij geloof ik dat je niet alles moet doen, maar kiest wat het beste bij je past. En wees bewust van alles wat je kiest om wel te kopen. Zolang je het naar jezelf en de aarde kan verantwoorden.

liefs-nelleke-blog-2