Shampoobars; mijn zoektocht en ervaringen op een rij!

Shampoobars, you love em or you hate em. Shampoobars zijn een uitvinding als het gaat om de vervuiling van plastic tegen te gaan. Goede bars bevatten namelijk alleen maar natuurlijke producten en je hebt geen plastic fles die je weggooit. Je kunt bovendien 3x langer doen met een bar dan met een fles shampoo! Vaak is het dus ook goed voor je portemonnee. Maar of een shampoobar nu ook daadwerkelijk goed voor je haar is, daar zijn de meningen over verdeeld. In principe kan een fijne bar net zo verzorgend en fijn voor je haar zijn als gewone shampoo. En ja, sommige bars zijn inderdaad niet heel prettig!

Zoals ik zei, sommige bars! Er zijn absoluut shampoobars die wel fijn wassen en je haar niet droog, vet of ‘touwerig’ maken. In deze blog zet ik mijn ervaringen op een rij en vertel ik je welke bar ik tot nu toe het fijnste vind. Ook vertel ik je welk merk ik nog wil proberen en lees je welke bars volgers gebruiken. Op die manier heb je een overzicht van de mogelijkheden om zo de beste bar te kiezen voor jouw haar!

Vooraf ook een disclaimer: ik heb alleen shampoobars toegevoegd die natuurlijk en duurzaam zijn en geen plastic bevatten. Dus kan je in principe je zelfs met je bar douchen in de natuur ;).

Holland and Barrett heeft tegenwoordig ook een zero waste lijn, shampoobars is daar een onderdeel van. Op dit moment heb ik twee van de vier bars van geprobeerd, een voor vet haar en en voor normaal haar. Maar in beide gevallen reageerde mijn haar er niet goed op, mijn haar werd juist vet op mijn hoofd en de rest voelde heel droog aan. Voor mij was dit totaal niet prettig helaas. Ik weet wel dat anderen de bars wel prima vinden werken, dus het kan zijn dat het wel werkt voor jou. Je kunt ze wel heel makkelijk vinden in de winkels van Holland and Barrett, dat is wel een voordeel. Persoonlijk zou ik de shampoobars van Holland and Barrett niet zo snel aanraden.

Happy Soaps

Van Happy Soaps gebruik ik verschillende producten. Waarvan het blok scheergel, gezichtsreiniger en de bodybar mijn favoriet zijn. De conditioner heb ik nog niet van hen geprobeerd. Als het aankomt op de shampoobars hebben ze veel verschillende geuren en kleuren, opvallend is dat het overgrote deel voor alle haartypen geschikt is. Dat betekent dat het dus bij de een wel en bij de ander niet bevalt. Zelf vond ik de shampoobars van Happy Soaps ook minder fijn. Ik merk ook hier dat mijn haar droog werd en niet prettig aanvoelde na het wassen met een shampoobar van Happy Soaps. Voor een shampoobar ga ik voor nu voor een ander merk. Trouwens, de andere producten zijn zeker een aanrader!

Lush

Lush blijft toch altijd een fijne winkel om naartoe te gaan. Qua geuren en mogelijkheden aan shampoobars heb je hier het meest diverse aanbod. Voor verschillende haartypen is er altijd wel een mogelijkheid. Zo ga ik vaak voor een shampoobar of pot met zeezout om meer volume en stevigheid in mijn haar te krijgen. De shampoobar Seanik is dan ook mijn favoriet, het zorgt voor extra volume. Maar ook Honey I Washed My Hair is ook een fijne bar, vind ik. Je kunt hier ook je eigen blikje meenemen om je bar in te laten doen als je er een koopt. Op hun website wordt aangegeven dat de producten voor minimaal 64% van natuurlijke producten zijn gemaakt. Ook in de bars zitten wat synthetische stoffen die wel veilig zijn. De is aan jou of je dit wil aanschaffen of liever niet.

Bron: Lush USA

Blokzeep

Blokzeep is een merk wat ik tegenkwam op Instagram. Het leek mij interessant om deze ook eens te testen, daarom heb ik de bars een paar maanden geleden besteld. En ik ben echt blij verrast over de bars! Niet alleen de shampoo en conditioner bar in één is een succes, maar ook de shampoobar met Dennenappel. Van de shampoo en conditioner bar had ik niet eerder gehoord, maar voor een reis of vakantie is dat dus echt ideaal. Het voordeel vind ik ook dat je bij Blokzeep meer bars hebt voor een specifiek haartype, wat het makkelijker maakt om een bar te kiezen die bij je past. De bar schuimt goed, wat ik zelf ook fijn vind tijdens het wassen. Al met al dus echt een aanrader wat mij betreft!

Bron: Blokzeep, type Dennenappel

Shampoobars

Nu ik een favoriet heb gevonden bij Blokzeep, blijf ik toch doorgaan met testen. De volgende bars die ik ga testen zijn van Shampoobars. Hier kan je een proefpakket met 6 mini-bars kopen. Op die manier kan je testen welke het beste bij jouw haar past. Zelf heb ik dit pakketje ook getest. Elke mini-shampoobar is geschikt voor een ander haartype en een is ook geschikt voor kinderen. Dit staat op de verpakking aangegeven. Zelf ben ik prima tevreden over de kwaliteit. Je haar wordt niet droog of juist heel vettig, dus het werkt zoals het zou moeten. Helaas moet je best wel moeite doen om zeep te krijgen van de kleine bars, dat vind ik wel een nadeel. Mijn voorkeur gaat dus op dit moment nog steeds naar Blokzeep.

Bron: Website Shampoobars

Hoe te gebruiken: tips en tricks

Tot slot nog even wat tips en tricks voor het gebruik van je shampoobar thuis en op reis.

  • Je maakt je haar nat en je smeert met de bar door je haar om shampoo aan te brengen. Daarna doe je dit gewoon met je handen, zoals je ook doet bij andere shampoos.
  • Je kunt ervoor kiezen zoals bij andere shampoos ook je haar hier twee keer mee te wassen, dat geeft vaak net een beter schuim effect.
  • Uitspoelen is key, want het kan dat er anders resten achterblijven en je dus sneller vet haar krijgt.
  • Je kunt de shampoo het beste bewaren op een houten plankje met gaatjes, zodat de bar weer kan opdrogen na gebruik.
  • Zelf laat ik de bar niet in de douche liggen, want dan blijft het te lang nat. Dan wordt de bar zacht en kan je ’em niet meer goed gebruiken.
  • Je kunt de bar ook bewaren in een zakje die je ophangt, op die manier kan de bar ook beter drogen. Je moet de bar dan mogelijk wel elke keer weer uit het zakje halen voor gebruik. Werkte voor mij prima.
  • Een blik of een zakje is handig voor als je op reis gaat. Het nadeel van een blikje is dat de bar minder goed kan drogen, het nadeel van een zakje is dat je dit moeilijker weer terug in je tas kunt stoppen als het nog nat is. Hoewel het wel sneller droogt dan in het bakje.

Dit zijn mijn tips, ook vroeg ik nog aan jullie wat jullie favorieten zijn. Hieronder een overzicht:

  1. De shampoobar van Dille en Kamille
  2. Lush Shampoobars
  3. Happy Soaps
  4. Loving Blends
  5. Conditioner bar van Erica (bij DA te verkijgen)
  6. Werfzeep

Dankjewel dat je tot hier gelezen hebt! Ik hoop dat je weer een stap verder bent in jouw zoektocht naar een goede shampoobar! Als je nog vragen of advies nodig hebt, stuur me gerust een bericht!

Eén reactie

  1. Oeh ik ga Blokzeep ook eens uitproberen! Ik heb de bars van Nature Box wel eens geprobeerd, maar die vond ik helemaal niet fijn. Goeie tip idd om ze in een bakje buiten de douche te leggen, mijn shampoo is wel eens gehalveerd doordat hij te dicht bij de straal van de douche lag.. oeps! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *