Waarom een safety razor de way to go is!

Een safety razor, in het Nederlands een veiligheidsscheermes is een scheermes met één blad. Dit scheermes is een houder waar je zelf een mesje in doet. Dit mesje is ook het enige wat je moet vervangen en daarmee is het dus een zeer duurzaam alternatief op alle andere scheermesjes. Door enkel de mesjes te vervangen bespaar je afval en geld, want een setje van 10 mesjes kost hooguit €2,00.

Naast dat het een goedkoop en duurzaam alternatief is, is het ook fijn voor je huid! Door het gebruik van een safety razor heb je minder last van irritatie, ingroei en jeuk. De haartjes worden namelijk recht en in één keer afgesneden. Dit zorgt voor een zachtere huid, dus wat wil je nog meer ;).

Een safety razor met een los mes, dat klinkt niet heel safe zou je denken. Maar niets is minder waar en dat ga ik je in dit blog allemaal uitleggen! Vaak hoor ik dat het gebruik van een safety razor spannend is, omdat het risico groter lijkt om je te bezeren. Aangezien ik al jaren een safety razor gebruik, vertel ik je alle tips en tricks in deze blog. Dit klinkt misschien heel spannend, maar het is wel handig om op wat zaken te letten om onnodige wondjes te voorkomen. Voor de een zal het vanzelf gaan, de ander moet even oefenen.

Om te beginnen…

  • Kies een razor die bij je past. Je hebt namelijk verschillende modellen, waarbij het handvat het meeste impact heeft. Wanneer je vaak onder de douche scheert is het slim om te kiezen voor een handvat met meer grip. Dat zorgt ervoor dat de razor niet uit je hand valt. Anders zou je ook kunnen kiezen voor een model met een gladder handvat. Je kunt ze bijvoorbeeld vinden bij Bamboozy. Je hebt keuze uit een reguliere sluiting of een vlindersluiting, dit maakt niet uit in het gebruik. Je merkt dit alleen bij het vervangen van het mesje.

    Je kunt deze nu kopen met 10% kortingscode als je de code DuurzameDame10 gebruikt bij je checkout op Bamboozy.com!
  • De mesjes kan je er los bijkopen, je hebt verschillende scherptes van 1 – minst scherp tot 5 – meest scherp. Het beste is om mesjes met scherpte 1 te kiezen in het begin. Later in een meer gevorderd stadium kan je kiezen voor scherpte 3. Veel scherper dan dat is ook niet per se nodig. Ik gebruik ook nog scherpte 1 en ben prima tevreden.
  • De mesjes vind je bij je lokale barbershop of zero waste winkel. Daarnaast kan je ze ook online bestellen.
  • Zorg dat je – als je niet onder de douche scheert – dat je de huid warm en nat maakt, zodat het scheren makkelijker gaat.
  • Het kan slim zijn om in het begin buiten de douche te scheren, zodat je wat makkelijker gewend raakt aan deze manier van scheren.
  • Je kunt er voor kiezen om een scheergel te gebruiken, bijvoorbeeld die van Happy Soaps. Dat is een blok scheergel die zorgt voor een glad oppervlak. Het is mijn favoriet, het werkt heel prettig. Je hebt er niet veel van nodig en het is ook plastic- en afvalvrij.

Tijdens het scheren

  • Het beste is om het scheermes op 30 graden ten opzichte van je huid te houden. Op die manier scheert dit het beste en heb je de minste kans op wondjes. In principe is dit hetzelfde als bij de ‘reguliere’ scheermesjes.
  • Je hoeft geen druk uit te oefenen, als je dit wel doet heb je meer kans op wondjes. Het mesje is zo scherp waardoor dit niet nodig is.
  • Het is handig om eerst met de haren mee te scheren. Als dit niet voldoende werkt, kan je ook tegen de haren in scheren. Bijvoorbeeld bij je benen is dat niet snel een probleem.
  • Weet dat beide kanten van het mes scherp zijn. Zo kan je dus aan twee kanten scheren, voordat je het mes moet afspoelen.
  • Je kunt met je andere hand de huid strak houden, zodat je de kans op wondjes verminderd. Dit is niet veel anders dan bij gewone scheermesjes.

Na het scheren

  • Spoel het mes goed af na het scheren, zorg ervoor dat er zo min mogelijk haartjes achterblijven. Op die manier blijft de razor het langste mooi.
  • Voel zelf even aan wanneer je het mesje moet vervangen. Bij mij is dat na zo’n 7 á 10 scheerbeurten. Als je liever een minder scherp mes hebt, kan je natuurlijk langer wachten met het vervangen.
  • Ook is het makkelijk op reis mee te nemen in een doosje. Mocht je gaan vliegen, je mag deze meenemen in je handbagage, zolang het mesje in de razor zit.

Met deze tips moet het helemaal goed komen! Mocht je vragen, aanvullingen of opmerkingen hebben, stuur mij even een bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *