Hoe weersta je impulsaankopen als je duurzaam wilt leven?

Leuk dat je dit blog leest! Onlangs werd ik geconfronteerd met de sterke invloed van winkelstraten op je ‘shoppingsdrang’. Toen ik dit deelde in mijn stories, bleek dat veel mensen dit herkenden. Daarom dit blog om je wat tips en handvaten te geven hoe je hiermee kan omgaan als je duurzaam en bewust wilt leven.

Even wat context: afgelopen weekend was ik in Amsterdam voor een feestje, op den duur liep ik langs de Kalverstraat waar veel mensen liepen met tassen en allerlei winkels die ik in mijn omgeving niet heb. Toen wilde ik ook shoppen, want het geeft een goed gevoel. Maar mijn brein herinnerde mij eraan dat ik duurzaam wil leven en dat shoppen dan niet echt in het plaatje past. Ook bewust shoppen in zo’n winkelstraat is geen duurzame keuze, het is wel een duurzamere keuze dan impulsaankopen.

De ‘mainstream’ winkels zijn erop gericht je zo veel mogelijk te laten kopen Het liefst ook miskopen, zodat je het snel weer weg doet en je nieuwe kleding nodig hebt. En het is goedkoop, dus je hebt zelf niet door dat het eigenlijk duurkoop is.

Door goede markteting, etalage psychologie (dat bestaat; mensen denken na hoe zij een etalage inrichten om jou zo goed mogelijk te verleiden om naar binnen te lopen), en aanbieden proberen ze je te vertellen dat een goedkope aankoop een goed idee is. Maar we zien niet hoe deze kleding is gemaakt en welke mensen de echte prijs betalen. Door kinderarbeid, lange werkdagen, lage prijzen, chemische/onveilige omstandigheden, uitstoot etc.

1. Herkenning en bewustwording

Het begint echt bij het herkennen en bewust worden van het gevoel om te moeten kopen. Op dat moment is het risico voor een impulsaankoop het grootst. Wanneer je, niet alleen nu je dit blog leest – maar ook op de momenten dat de ‘koopdrang’ aanwezig is – dit herkent, kan je het makkelijker van je afzetten. Je denkt dan: ‘Waarom wil ik dit? Is het echt nodig?’ Als het antwoord is: ‘Gewoon leuk’ of ‘geen idee’ dan weet je dat het een impulsaankoop is. Dit is van toepassing als je echt gaat shoppen, maar ook als je dat eerst helemaal niet van plan was.

2. Bepaal wat je nodig hebt

Als je wel gaat shoppen, bepaal van te voren welke items je nodig hebt. Maar wanneer heb je ècht iets nodig, als een item versleten of afgedragen is, of je een item wilt toevoegen aan je kledingkast. Het is makkelijk ‘nodig hebben’ te verwarren met, ‘ik wil het hebben, omdat het in de mode is, iedereen het heeft, etc.’ Probeer daar een onderscheid in te maken!

3. Ga voor persoonlijke en tijdloze items

Deze sluit aan bij het vorige punt. Als je kiest voor wat in de mode is, kan je elke vier weken terug naar de winkel. Winkels als Zara, H&M en Bershka hebben elke twee à vier weken een nieuwe collectie hangen. Absoluut niet nodig, niet duurzaam en slecht voor je portemonnee. Dit laat ook zien dat deze merken niet bijdragen aan een duurzame wereld. Daarom is het slimmer om te kiezen voor items die echt bij jou stijl en persoonlijkheid passen. Dat maakt dat een item ook tijdloos wordt en je het langer draagt.

4. Ga naar de duurzame, eerlijke winkels

De afgelopen jaren is het aanbod van duurzame merken en tweedehands winkels enorm toegenomen. Je kan hier dus ook makkelijk heen, en vaak zit het in de buurt van alle andere ‘mainstream’ winkels. Je hebt iets meer voorbereiding en research nodig voordat je op stap gaat. Daarom is het slim om dit ook even van te voren te bepalen. Dit kan geleidelijk aan, daar hoef je niet per se een ochtend voor te gaan zitten. Doe wat bij je past!

Tweedehands winkels en duurzame merken opslaan

Als ik online een duurzaam merk of leuke tweedehands winkel zie, zoek ik het op in Google Maps en sla het op. Op die manier weet je waar je heen kan als je in een bepaalde stad bent.

Shoppingguides gebruiken

Maar er zijn ook shoppingtours waar alle duurzame winkels in een stad worden gedeeld. Dit kan je online vinden, maar je kan ook zelf deelnemen aan zo’n tour. Bijvoorbeeld de shopguide in Utrecht van Fair Friday, of de lijst van Eerlijk winkelen in Leiden. Eerlijk winkelen heeft zo’n lijst voor elke stad samengesteld, dus een tip!

Een duurzaam warenhuis: GreenUp!

Tot slot, een duurzaam warenhuis! In Utrecht zit GreenUp Warehouse, waar je in een pand alles kan vinden in het kader van een duurzame levensstijl. Kleding, vintage, zero waste, boeken en veel meer. Hier kan je echt je shoppinghart ophalen 😉

Shoppen op (tweedehands) markten

Door heel Nederland worden vlooienmarkten, tweedehands markten, vintage events georganiseerd. Ook dat is een leuke gelegenheid om duurzame items te scoren. Bijvoorbeeld ‘Klerenzooi’ in Zwolle of de IJhallen in Amsterdam.

5. Ga minder vaak op stap

Als je minder vaak de omgeving opzoekt waar je wordt uitgedaagd om te shoppen, zal je ook minder snel hier last van hebben. Dit is natuurlijk een snelle en makkelijke manier van jezelf afsluiten voor de invloed van de omgeving. Maar het kan goed werken!

6. Shop in je eigen kledingkast

Ja, dit is toch wel echt de beste en meest duurzame optie. Namelijk gebruiken wat je hebt. Wellicht heb je wat kleding hangen die je niet vaak draagt. Ga eens creatief aan de slag en kijk of je dit item op een andere manier kan stylen, kan vermaken of zelfs ruilen met iemand anders. Meer tips vind je in mijn blog over een duurzame kledingkast!

Veel succes met het overwinnen van je shoppingdrang en ik hoop dat deze tips je geholpen hebben!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *