Het kerstdiner is altijd een uitdaging. Je kunt de beste gerechten willen bereiden. Of je kiest voor een gourmet waarbij vlees het hoofdgerecht beslaat. Het is soms ook lastig om te bepalen wat je moet maken. is het ook moeilijk om goed in te schatten hoeveel je moet maken en wat iedereen lekker vind. In dit blog help ik je met mijn favoriete vegetarische gerechten als inspiratie voor de feestdagen!
Voorgerecht: Auberginecarpaccio met techina, tijm en pijnboompitten
Een geliefd voorgerecht is carpaccio, echter is dat natuurlijk altijd met vlees. Daarom is er een heerlijke vegetarisch alternatief met aubergine. Zelf ben ik niet enorm fan van aubergine, toch vind ik dit gerecht zeer smaakvol. Dit recept is voor 4 personen.
Wat heb je nodig?
– 4 grote aubergines
– 2 grote rijpe tomaten
– 2 lente-uitjes, het groene gedeelte
– 2 el pijnboompitten
– 2 el tijm, grof gehakt
– 4 tl dadelstroop of ahornsiroop
– een paar chilivlokken
En voor de techina
– 100 gr tahin
– 1-2 el citroensap
– evt. 1 gepoft knoflookbolletje
Hoe maak je het?
Maak de techina door tahin met citroensap te mengen en aan te lengen met koud water tot slasausdikte. Breng op smaak met zout en eventueel gepofte knoflook. Rooster aubergines boven open vuur of in de oven, verwijder de schil en bestrooi het vruchtvlees met zout. Laat uitlekken in de koelkast. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en snijd het groene deel van de lente-ui in diagonale dunne ringen.
Dep de aubergine droog, snijd overdwars in plakken, verdeel over warme borden. Druk de plakken plat met vershoudfolie, verdeel gelijkmatig over de borden. Besprenkel met olijfolie, grof zout en het sap van een halve tomaat. Garneer met techina, tijm, lente-ui, pijnboompitten, silan-spetters en een paar . Serveer lauw.
Hoofdgerecht 1: Beet wellington met kastanje en tijm
Vegetarische gerechten met biet zijn altijd heerlijk, vind ik. Een beef wellington was voorheen ook een favoriet van mij, maar hoe fijn dat je dit ook met biet kunt maken! Dit is een recept voor ongeveer 5 personen.
Wat heb je nodig
– 150 gr verse kastanjes
– 400 gr voorgekookte bieten
– 6 takjes tijm
– 60 gr geraspte oude kaas
– 1 rol bladerdeeg
Dit is hoe je het maakt
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd een kruis in de bovenkant van de kastanjes, kook ze 3 minuten, Laat in warm water liggen, pel en hak ze als ze nog warm zijn. Snijd de bieten in blokjes en meng met tijmblaadjes, gehakte kastanjes en 40 g van de geraspte kaas.
Snijd bladerdeeg in 3 stukken, leg op een bakplaat met bakpapier. Verdeel het mengsel erop en vouw dicht. Druk de randen aan en maak voorzichtig inkepingen in de bovenkant. Bak 30 minuten tot ze mooi goudbruin zijn, dek af met aluminiumfolie als nodig. Haal uit de oven en bestrooi met de rest van de kaas en de tijm. Grill nog 3 minuten tot de kaas smelt, houd goed in de gaten.
Hoofdgerecht 2: Truffelrisotto met paddestoelen en burrata
Risotto is altijd heerlijk en dan ook met truffel en paddestoelen én burrata. Een gouden combinatie, echt een feestje om van te genieten. Dit gerecht is voor ongeveer 4 personen.
Wat heb je nodig
– 2 sjalotten
– 50 g boter
– 300 g risottorijst
– 400 ml rode wijn
– 750 ml warme groentebouillon
– 500 g gemengde paddenstoelen
– 3 takjes basilicum
– 1 teen knoflook
– 2 el olijfolie
– 80 g truffel-paddenstoeltapenade
– 300 g burrata (2 bollen)
Dit is hoe je het maakt
Fruit de fijngesneden sjalot in een pan met dikke bodem 1 minuut in 25 g boter. Voeg risottorijst toe en bak tot glazig. Schenk de wijn in twee delen erbij en laat de rijst deze zachtjes opnemen. Voeg vervolgens in twee delen bouillon toe, laat telkens opnemen en kook de rijst in ca. 20 minuten beetgaar, regelmatig roeren.
Maak intussen de paddenstoelen schoon, snijd ze, en bak ze 3 minuten in olijfolie. Voeg knoflook, basilicum, zout en peper toe en bak nog 1-2 minuten. Meng de resterende boter, truffeltapenade en tweederde van de paddenstoelen door de risotto. Serveer met burrata en de rest van de paddenstoelen.
Bijgerecht: Champignonragout
Ragout is een echt nostalgisch gerecht wat eigenlijk niet kan missen op een uitgebreid kerstdiner. Champignonragout is een alternatief voor kippenragout en ook een heerlijk gerecht voor bij het kerstdiner. Dit recept is voor 6 personen.
Wat heb je nodig?
– 200 gram paddesntoelenmix voor de pasta (bijv. champignons, oesterzwam, bundelzwam)
– 150 gram kastanje champignons
– 50 ml Sherry Medium Dry *
– 6 bladerdeeg pasteibakjes (bijv. Jos Poell)
– 1 ui (fijn gesnipperd)
– 75 gram roomboter
– 50 gram bloem
– 2 el (gedroogde) peterselie, fijngehakt
– 1 el (gedroogde) tijmblaadjes,
– 1 el fijngehakte basilicum blaadjes of venkelzaad
– 300 ml (paddenstoelen) bouillon
– 125 ml (plantaardige) kookroom
– peper & zout
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor volgens de verpakking van de pasteibakjes (ca. 165°C). Snijd het kapjes los de bakjes. Boen en snijd de champignons in plakjes, bak ze 3 minuten in 25 g boter, voeg de sherry toe (1 minuut) en zet apart. Smelt 50 g boter, voeg een gesnipperde ui toe en bak lichtbruin, voeg bloem toe en roer tot een roux. Dit is lichtbruin van kleur, het duurt een paar minuten. Voeg peterselie, tijm, basilicum/venkelzaad en de bouillon toe, breng aan de kook voor 1 minuut. Roer de kookroom erdoor en breng op smaak. Meng de champignons met het bakvet door de ragout. Vul de pasteibakjes, plaats het kapje erop, en serveer direct.
Nagerecht: Chocolade mousse
Ik ben mega fan van chocolade, dus ook brownie of chocolademousse als nagerecht. Eventueel met een bolletje ijs. Dit recept is voor 4 personen.
Wat heb je nodig
– 250 gr chocolade
– 3 eiwitten
– 75 gr suiker
– 250 ml slagroom
Dit is hoe je het maakt
Smelt de chocolade au bain marie in een kom boven een pan met heet water. Klop ondertussen de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Doe de suiker er beetje bij beetje bij tijdens het mixen. Klop in een andere kom de slagroom stijf. Schep de gesmolten chocolade voorzichtig door de slagroom, en als deze is opgenomen spatel je de eiwitten er door. Klop niet te lang ander klop je de lucht er uit.
Verdeel de chocolademousse over 4 glaasjes en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Garneer de chocolade mousse met wat geraspte chocolade.
Andere opties voor heerlijke nagerechten:
– stoofperen met wijn
– tiramisu
– brownie met ijs
– crumble met fruit en ijs
Tips voor drinken
Ook kun je nadenken over de keuzes rondom het drinken dat je aanbiedt. Zo kun je natuurlijk water met een smaak zelf maken in plaats van frisdrank uit een pak. Ook is het slim om voor verpakkingen te kiezen met statiegeld, zodat de verpakking gerecycled kan worden.
Wat betreft bier is een pilsje uit een statiegeld flesje een duurzame keuze. Volgens MilieuCentraal is de impact van 5 statiegeldbiertjes hetzelfde als 1 speciaalbiertje uit Italië.
Als je een bewuste keuze wil maken op het gebied van wijn maakt het niet veel uit of je rood, wit of rosé wijn kiest. Wijn in een pak is duurzamer dan in een fles bij grote groepen. Ook blijft deze wijn langer goed dan in een fles. Als je veel wijn overhoudt is het weer verstandig om juist wel te kiezen voor een fles. De teelt, verpakking en vervoer bepalen uiteindelijk vooral de totale klimaatimpact.
Ook zijn er tegenwoordig steeds meer biologische wijnen beschikbaar. Dit kun je zien aan biologische keurmerken zoals EU-biologisch, EKO of Demeter. Dat geeft aan dat bij de teelt van de grondstoffen geen kunstmest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Het keurmerk Fairtrade stelt vooral strenge eisen aan werkomstandigheden, eerlijke betaling aan werknemers en boeren, in combinatie met milieu-wijzer.
Hopelijk heb ik je kunnen helpen bij het selecteren van bewuste gerechten voor het kerstdiner! Daarom fijne feestdagen gewenst.