De vakantie periode is weer aangebroken en veel mensen hopen de komende tijd ook op vakantie te gaan. Iedereen op z’n eigen manier. Ik las laatst dat onderzoek laat zien dat we tijdens de vakantie vaak makkelijker onze duurzame gewoonten loslaten. En dat vind ik niet zo gek. Een vakantie staat in het teken van ontspannenheid, rust en gemak. Dan is het ook aantrekkelijk om die ene keer toch even los te laten aan je duurzame gewoonte. Omdat bijvoorbeeld in het buitenland dit anders meer moeite kost dan in Nederland. Of omdat je het hele jaar al zo je best doet, mag je best een keer een andere keuze maken. Dat is vaak wat we dan toch denken. Voor mij is dat ook nog herkenbaar, maar ik kan dat steeds meer vermijden.

Zo zie je bijvoorbeeld mensen die het hele jaar met het ov reizen tijdens de vakantie het vliegtuig pakken. Of vegetariërs toch vlees kiezen, want het is toch wel lekker. Of toch alles in plastic meenemen, wegwerp items aanschaffen omdat het toch net makkelijker is op reis.
Daarom mijn oproep om hier bewust van te zijn. Want het is jammer als je je opgebouwde ‘credits’ van het afgelopen jaar bij wijze van spreken in een keer verspild. In dit blog geef ik je daarom wat praktische tips hoe je ook tijdens de vakantie zo duurzaam mogelijk kunt zijn.
Boek bewust
Eigenlijk begint het al bij je boeking. Waarschijnlijk heb je dat al gedaan voor deze zomer, maar toch wil ik het even benoemen. Voor welke bestemming ga je en voor welke periode. In hoeverre is het dan geoorloofd om met het vliegtuig of een cruise te boeken te gaan bijvoorbeeld? Kan het ook met de auto of de trein? Uiteindelijk is de trein natuurlijk het beste vervoersmiddel om op een plek van bestemming aan te komen.
Vaak zeggen ze dat de reis er naar toe ook onderdeel van de vakantie is. Daarom kan je ook bewust kiezen voor een bestemming die te bereiken is met de trein. Op die manier draai je het om en kan je daarmee een duurzame keuze maken. Een tijd geleden ben ik gaan Interrailen met een vriendin. Dan doe je een trip door Europa met de trein. Absoluut een aanrader voor een heerlijk avontuurlijke vakantie. Kijk bijvoorbeeld op nsinternational.com of interrail.eu.
Is de trein geen optie? Kijk dan naar een bestemming dicht bij huis die goed af te leggen is met de auto. Waarbij je bewust omgaat met de kilometers die je maakt.
Voorbereiding is key
Het begint al bij de voorbereiding. Veel kan je natuurlijk ook op de plaats van bestemming vinden. Maar het is ook fijn om vast op de bekende plekken wat spullen te halen, zodat je dit verpakkingsvrij kunt aanschaffen. Denk aan koffie. Ik ga bijvoorbeeld bewust naar een koffiezaak voor gemalen koffie, zodat we dat op reis kunnen meenemen. Maar dat kan ook voor brood, thee, groente en fruit. Zelf schaf ik ook extra rijst en pasta aan via Pieter Pot om mee te kunnen nemen. Op die manier kan je daar al doen wat je thuis ook zou doen. Daarnaast neem ik vaak zakjes mee, zodat ik die kan gebruiken voor broodjes of groentes die we dan vers halen in de supermarkt.

Ook de shampoobars, wattenschijfjes en scheermes neem ik gewoon mee. Maar dat is volgens mij een no-brainer ;). Het voordeel is dat je met een goede shampoobar ook kunt ‘douchen’ in een meer, omdat dit geen schadelijke stoffen bevat.
Zie het als een leuke toeristische uitdaging
Het kan ook juist heel leuk zijn om op zoek te gaan naar de winkels of restaurants die duurzame alternatieven bieden. Ben je in een stad, dan heb je meteen een doel waar je naar op zoek bent;). Ook wat betreft restaurants kan het juist heel leuk zijn om op zoek te gaan naar een leuke plek waar genoeg vegan of vegetarische gerechten worden aangeboden.
Pas je gerechten op het aanbod aan
Als je veel zelf kookt kan het slim zijn om te kiezen voor gerechten die je zo verpakkingsvrij mogelijk kunt krijgen. Op die manier kan je ook creatief omgaan met de mogelijkheden om zo duurzaam te zijn op reis. Kijk ook welke gerechten je vega of vegan kunt maken.

Ook onderweg op reis, of tijdens uitjes is het slim om je eigen lunch mee te nemen. Lekker Nederlands, i know, maar op die manier bespaar je afval. Je kunt het dan meenemen in je eigen lunchzakje of andere verpakkingen. Maar ook onderweg bespaar je veel afval, omdat je niet al het plastic meekrijgt van een wegrestaurant.
Geef de voorkeur aan uitstootvrije uitjes
Op de plaats van bestemming kan je meestal ook genoeg doen. Aan het strand is het slimmer om lekker in de zee te zwemmen, in plaats van een activiteit met een boot. Suppen of kanoën kan dan ook een leuk alternatief zijn. In het binnenland is het beter om te kiezen voor een goede wandeling of fietstocht dan een quad of scooter te rijden. Maar denk ook aan een wijnproeverij of het bezoeken van een leuke markt.

Laat de natuur netjes
Het is ook noodzakelijk om netjes met de natuur om te gaan. Allereerst door geen afval achter te laten, maar dat spreekt wellicht voor zich. Je kunt hier nog een stap verder gaan door tijdens het wandelen ook afval te prikken. Hier moet je dan wel een wat spullen voor meenemen. Kinderen kunnen dit ook een heel leuke activiteit vinden. Op die manier maak je dan voor hen de wandeling nog wat afwisselender. En je ruimt meteen samen de natuur op!
Tot zo ver mijn adviezen en tips. Ik hoop dat je hier mee verder kunt om ook op reis duurzame keuzes te blijven maken. Heb je nog aanvullingen of dingen die je al toepast, laat het weten in een reactie! Alleen maar leuk 😄
