Duurzame tips voor jouw bruiloft

Twee jaar geleden zijn we zelf getrouwd en hebben we niet alles per se duurzaam willen doen. Sommige keuzes hebben we bewust gemaakt in het kader van duurzaamheid en andere ook juist niet. Deze week in een vriendin van ons getrouwd en dat bracht me op het idee om de tips dit ik inmiddels heb verzameld met je te delen. Niet alleen kost een trouwdag veel geld, als je niet oplet kost het ook veel voor het milieu. Meestal ook onbewust, dus in dit blog maak ik je bewust van de keuzes die je hebt!

Je trouwdag is een van de meest speciale en gedenkwaardige momenten van je leven die je voor altijd wilt koesteren. Echter, de uitgebreide feesten kunnen een aanzienlijke impact hebben op het milieu. Van de locatie tot de decoraties, het eten tot de geloften; allemaal momenten waarop je ook duurzame keuzes kunt maken. Door je vooraf in te lezen om te kijken wat mogelijk is om zo veranderingen aan te brengen en je onvergetelijke dag ook nog eens duurzaam invulling te geven. In deze blog deel ik enkele tips voor het plannen van een duurzame bruiloft. Uiteraard ondersteund met goede Pinterest plaatjes.

Kies een groene locatie

Het kiezen van een groene locatie is een van de belangrijkste en uitdagende beslissingen die je zult nemen bij het plannen van jouw bruiloft. Het is ook een keuze met de meeste impact. Er zijn verschillende zaken om te overwegen bij het kiezen van een duurzame trouwlocatie. Zoek naar locaties die milieuvriendelijke kenmerken hebben, zoals groene energiebronnen zoals zonnepanelen of een circulaire manier van werken. Overweeg ook het afvalbeheer en watergebruik van de locatie. Je kunt ook kiezen voor een locatie met natuurlijke schoonheid, zoals een tuin of een park, die minimale decoratie vereist. Op die manier creëer je makkelijker een gevoel van een natuurlijke bruiloft.

Voorbeelden van locaties zijn:

  • Tuin de Lage Oorsprong in Oosterbeek
  • Land in Zicht in Amersfoort
  • De Moestuin in Utrecht
  • Fruittuin van West in Amsterdam
  • In de Kas in Winssen
  • Hoeve Kindergoed in Ermelo
  • Landgoed Rherderoord in De Steeg
  • Omni Mobilae in Raalte
  • De Weistaar in Maarsbergen

Gebruik zero waste styling

De decoraties is vaak een essentieel aspect van de dag. Althans, zelf vond ik dit een belangrijk element. Omdat we voor een groene locatie hadden gekozen, was er niet heel veel nodig gelukkig. Het scheelt ook in de kosten namelijk. Je kunt prachtige en unieke decoraties creëren met natuurlijke elementen zoals bloemen, bladeren en takken. Of gebruik gerecyclede materialen voor jouw tafelstukken, zoals glazen potten die je zelf verzameld of lege wijnflessen. Het beste is om al de styling in te huren, wat ook vaak in de kosten scheelt. Je hebt veel verhuurbedrijven waar je leuke en natuurlijke styling kunt vinden. Je kunt het ook zelf maken, bijvoorbeeld slingers van stoffen uit de kringloop.

Ga je toch items kopen, kijk dan vooral bij de kringloop of tweedehands winkels. Daar kan je vaak zulke leuke dingen vinden! Of je kiest ervoor om het later naar de kringloop te brengen, zodat het weer gebruikt kan worden. Probeer vooral veel linten, plastic en papieren versiering te vermijden. Dit is vaak niet mogelijk om goed te recyclen en je hebt zoveel mooie en leuke andere mogelijkheden. En de duiven zou ik ook niet aanraden uit duurzaamheidsoverwegingen. Deze dieren overleven zo’n situatie vaak niet namelijk.

Serveer duurzaam eten en drinken

Kies vooral een cateraar die lokaal geproduceerde, seizoensgebonden ingrediënten gebruikt en herbruikbaar servies gebruikt. Iets waar wij ook bewust voor hebben gekozen. Je kunt ook kiezen voor een vegetarisch of veganistisch menu of een menu met vegetarische mogelijkheden. Zo biedt je ook een keuze aan de gasten wat zij nuttigen. Je kunt ook het serveren van biologische of biodynamische wijnen overwegen, die worden gemaakt met duurzame landbouwpraktijken. Daarbij zou ik een buffet willen afraden. Vaak moet dan veel van te voren worden gemaakt en blijft er veel over wat wordt weggegooid. Jammer van de moeite en het eten.

Herbruikbaar servies

Ga zeker niet voor wegwerpborden, bekers en rietjes. Dit lijkt soms makkelijk, maar een kleine extra moeite zorgt voor een goede impact. Door dit niet te doen bespaar je meteen veel afval. Je kunt ook afval verminderen door individueel verpakte items te vermijden en te kiezen voor herbruikbare borden, glazen en bestek. En het is helemaal leuk als je die hebt verzameld bij de kringloop. Scheelt ook weer in de kosten. Ik zie het al helemaal voor me!

Verminder Vervoer en uitstoot

Vervoer is een andere belangrijke bijdrager aan de duurzaamheid van jouw bruiloft. Je kunt uitstoot verminderen door een locatie te kiezen die dichtbij is voor jouw gasten, of die juist makkelijk met het ov te bereiken is. Je kunt ook pendeldiensten aanbieden of carpoolacties aanmoedigen bij jouw gasten. Helemaal leuk is als jouw gasten met de fiets naar de locatie kunnen komen. En kijk ook wat je zelf als bruidspaar kunt doen om jezelf duurzaam te verplaatsen. Wellicht ook op de fiets of lopend. Daarbij is het natuurlijk slim om alle activiteiten te laten plaatsvinden op één locatie, zodat je ook niet gedurende de dag nog allerlei reisbewegingen moet maken.

Milieuvriendelijke huwelijksbedankjes

Huwelijksbedankjes zijn een geweldige manier om de gasten te bedanken voor hun aanwezigheid op jullie dag. Traditionele huwelijksbedankjes kunnen echter vaak verspillend zijn en eindigen in de prullenbak. Kies milieuvriendelijke huwelijksbedankjes die zowel betekenisvol als duurzaam zijn. Enkele ideeën zijn zaden, potplanten of zelfgemaakte jam of kaarsen. Je kunt ook doneren aan een goed doel of organisatie die milieukwesties ondersteunt ter ere van jouw gasten. Zelf hebben we destijds bijvoorbeeld gekozen om een zakje zaden mee te geven. Als mensen die planten kunnen zij ook nog terugdenken aan jullie dag.

Ga papierloos

Uitnodigingen, save-the-date kaarten en huwelijksprogramma’s kunnen veel papierafval genereren. In plaats van traditionele papieren uitnodigingen kan je ook kiezen voor e-uitnodigingen te verzenden of een online RSVP-systeem te gebruiken. Je kunt ook een bruiloftswebsite maken die alle informatie bevat die jouw gasten moeten weten, zoals het schema, de routebeschrijving en accommodaties. Zelf hebben we dit destijds niet gedaan, omdat ik stationery gewoon te leuk vind. Maar kijk dan wel welke dingen je wel of niet wilt drukken. We hebben bijvoorbeeld wel gekozen om een online save-the-date te versturen.

Kies bewust voor een jurk

Een jurk uitkiezen is natuurlijk een belangrijk element van de bruiloft. Want zonder ‘jouw’ jurk is het ook niet jouw bruiloft. Kies bewust waar je voor wilt gaan, je hebt genoeg tweedehands opties. Bijvoorbeeld bij Nikita Bruidsmode, waar je voor een leuke prijs een mooie jurk kunt vinden. Maar een duurzaam gemaakte jurk of pak is natuurlijk ook mogelijk, deze lijst van Whensarasmiles geeft je een goed overzicht van een aantal mogelijkheden. Uiteindelijk draag je de jurk natuurlijk maar één dag, dus het is goed om te overwegen wat je hiervoor over hebt en of dit ook op een duurzame manier kan.

Geef gasten het alternatief

Als het gaat om het kiezen van een outfit door je gasten, weet je dat zij vaak kiezen voor een nieuwe outfit. Je wilt er als gast immers feestelijk uitzien. Het is leuk om juist hen te motiveren om te kijken naar alternatieven. Bijvoorbeeld door een jurk te lenen van een vriendin of bij een kledingbibliotheek. Maar ook kunnen zij gaan voor kleding van een duurzaam merk of uit een vintage winkel, of dat ze kiezen voor een outfit die ze kunnen samenstellen met de kleding die zij al in de kast hebben hangen.

maak het jouw dag!

Dit is denk ik ook een heel belangrijk element. Een dag is een speciale dag en het is jammer als je het invult met dingen die in jouw ogen ‘zo horen’. Wellicht maak je dan keuzes die niet bij je passen en daarmee je toch niet duurzame keuzes maakt. Als jij de dingen bewust kiest en daar achterstaat, dan ben je ook duurzaam bezig.

Dat was het dan! Ik hoop dat je hier wat inspiratie hebt om meer out-of-the-box te denken en te zoeken naar mogelijkheden om je dag zo duurzaam mogelijk invulling te geven.

liefs-nelleke-blog-2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *