Duurzaamheid en fashion blijken al heel lang moeilijk hand in hand te gaan. Grote en kleine merken hebben grote en complexe productieprocessen waarbij veel onduidelijk is. Om een beeld te krijgen hoe het eraan toegaat in deze industrie, raad ik je aan om deze video te bekijken over Shein. Niet alleen merken zoals Shein, H&M en Zara doen hier aan mee, eigenlijk de meeste merken die niets zeggen over duurzaamheid hebben vergelijkbare productieprocessen.
Als het gaat om duurzaamheid en fashion heb je te maken met verschillende mogelijkheden. Denk aan het lang dragen van een kledingstuk, dit is duurzaam ondanks dat het misschien niet duurzaam gemaakt is. Investeren in een item van kwaliteit is ook een duurzame keuze. Maar ook het kopen van tweedehands kleding is een duurzame manier van shoppen. Tot slot, is het duurzaam om te investeren in een item die lang meegaat, maar ook duurzaam geproduceerd is. Goede merken vinden kan echter een uitdaging zijn, daarom gaat dit blog over duurzame kledingmerken en hoe je deze zelf kunt onderscheiden van de andere merken.
Duurzame kledingmerken zijn dus merken die producten duurzaam produceren. Daar bedoel ik mee dat er geen chemische producten worden gebruikt om het item te maken, zoals chemische verf, polyester of viscose. Maar ook dat het product eerlijk is gemaakt, waarbij de maker onder goede arbeidsomstandigheden werkt en een eerlijke prijs ontvangt voor zijn/haar werk. Dit laatste is vaak moeilijk te onderscheiden, omdat de kledingindustrie bestaat enorm veel schakels en factoren en daarmee erg complex is. Het nadeel van deze complexiteit is dat je als consument denkt laat maar en dat jammer. Er zijn namelijk toch echt merken die erin slagen om duurzaam kleding te produceren, onderaan vind je een lijstje.
Hoe herken je een duurzaam merk?
Allereerst is het belangrijk om te herkennen wat een duurzaam merk is. En dat blijkt in de praktijk best wel een uitdaging. Tegenwoordig kan je bij elk merk wel een Conscious, Duurzaam of Eerlijke lijn vinden. Denk bijvoorbeeld aan merken als H&M, NA-KD, Zara of Shein. Bij deze lijn is bijvoorbeeld een klein percentage gerecycled katoen toegevoegd om het item te maken. Dit is katoen van oude kleding die opnieuw tot garen is verwerkt, een heel proces die alsnog vervuilend is. Als je daar een item van kiest, maak je een duurzame keuze. Althans zij willen je laten geloven dat zij ook duurzame stappen zetten en goed bezig zijn met dit soort kledinglijnen. Maar je voelt het al aankomen, dat is helaas niet het geval. Het is natuurlijk zo dat zij wellicht een deel van de kledinglijn een klein beetje verduurzamen, echter veranderen zij verder helemaal niets aan het productieproces. Mensen worden nog steeds zeer slecht betaald, chemische producten worden gebruikt voor het verven en enorm veel kostbaar water gaat verloren hierdoor. Ook blijft hun focus op het vergroten en toenemen van verkopen. De serie Genaaid laat dit ook heel mooi zien.
Greenwashing
Dit noemen we Greenwashing. Dit betekent dat “kledingmerken zich voordoen als duurzamer dan ze in werkelijkheid zijn. Dit doen ze door bepaalde aspecten van hun producten of diensten te benadrukken die milieuvriendelijk lijken, terwijl ze in feite niets veranderen aan de algehele impact op het milieu.”
Om greenwashing te herkennen, is het belangrijk om te kijken naar het gehele productieproces en de algemene impact op de natuur en onze naaste. Hieronder enkele tips om greenwashing te herkennen:
- Bekijk de claims: Kijk kritisch naar de claims over duurzaamheid die merken doen en vergelijk deze met de feiten, bijvoorbeeld goedkope kleding, kwalitatief slechte kleding. Zijn deze claims vaag of kan je dit moeilijk vinden, dan is dat een red flag.
- Check certificeringen: Merken die echt milieuvriendelijk zijn, zullen vaak gecertificeerd zijn door betrouwbare derde partijen.
- Vertrouw op bekende organisaties: Er zijn veel organisaties die kledingmerken beoordelen op hun duurzaamheidsclaims. Raadpleeg deze beoordelingen voordat je een kledingstuk van hen koopt.
- Kijk kritisch naar het algehele product: bijvoorbeeld merken die goedkope kleding verkoopt en elke week een nieuwe collectie heeft, kan moeilijk duurzaam genoemd worden. Het merk wil je aanzetten tot kopen, kleding moet snel gemaakt worden om elke week een nieuwe collectie te leveren.
Goedkope kleding bestaat niet
Te goedkope kleding bestaat niet. Besef dat goedkope kleding niet goedkoop is. Jij betaalt er weinig voor, maar iemand anders betaald wel de rest van de prijs, door slechte omstandigheden, onderbetaling en armoede, vervuiling of ziekte. Door elk kledingstuk dat jij koopt, steun je simpelweg deze manier van produceren en behandelen van je naaste aan de andere kant van de wereld.
Het alternatief: duurzame merken
Terug naar de eerste vraag: hoe weet je dan wat een duurzaam merk is? Het begint bij jezelf inlezen over een merk. Wanneer een merk transparant is over haar productie proces en hoe zij hun medewerkers behandelen, kan je spreken van een duurzaam merk. Vaak durven merken er open over te zijn, omdat hun manier van werken het daglicht wel kan verdragen. Reguliere merken zullen hier altijd onduidelijk over zijn met algemene uitspraken, omdat hun manier van werken het daglicht niet kan verdragen.
Op de website van Armed Angels bijvoorbeeld lees je meer over hun missie om de fashionindustrie te veranderen en lees je er allerlei artikelen die laten zien hoe zij de fashionindustrie benaderen en hoe je goed kunt omgaan met jouw kleding. Hierbij is het heel concreet van het repareren of terugsturen van je oude kleding. Maar ook dat zij sociale verantwoordelijkheid nemen voor het behandelen van hun medewerkers en daar een project voor hebben opgezet. Het merk laat duidelijk zien waar ze staan en waar ze naartoe willen. Dit zie je ook bij andere duurzame merken terug op de website.
Mijn tips en inzichten
- Bekijk de Grote Eerlijke en Duurzame Merken Index van Whensarasmiles. Zij heeft hier alle merken verzameld, zodat het zoeken voor jou al een stuk makkelijker wordt :).
- Kies zelf waar je wel of niet in wilt investeren, probeer dit met kleine stappen te doen.
- Investeer in een nieuw duurzaam item als dit echt nodig is, overconsumptie is natuurlijk niet het doel.
- Ga op een andere manier shoppen. Een dagje door de stad slenteren lang allerlei grote merken die niet duurzaam zijn, maken de verleiding wel groter om toch een andere keuze te maken dan die je voor ogen had. Ik scheef hier eerder ook een blog over.
- Bepaal je stijl of ga voor minder trendgevoelige items. Op die manier kan je het kledingstuk langer dragen. Duurzame merken spelen hier vaak ook al op in, dus dat is fijn meegenomen. Dit hoeft niet saai te zijn, omdat je dit altijd kunt combineren met tweedehands kleding.
- Wanneer je meer let op wat je koopt en welke impact dit heeft op jouw naaste en de natuur, werd het voor mij steeds moeilijker om nog te gaan voor reguliere fashion. Het is dus een geleidelijk proces waar je in groeit.
Daarom is het zaak om bewust te kiezen welke kleding je koopt. Wanneer wil je wel investeren in een duurzaam alternatief, zodat je daarmee een andere manier van de fashionindustrie steunt. Of kies je toch een keer voor gemak om even bij een H&M te shoppen. Het gaat hier erom dat je bewust bent van de impact die je maakt met je keuzes en of je dit kunt veroorloven naar jezelf :).
Een aantal duurzame merken op een rij:
- Armed Angels
- Alohas
- Organic Basics
- Patagonia
- Sézane
- Common&Sense
- Atelier Felie
- Give a pon
- Reformation
- Vanilia
- VEJA sneakers
Ik hoop dat dit blog je helpt om duurzame kleding keuzes te maken en op zoek te gaan naar alternatieven voor jouw kledingkast!