Cadeau’s nodig voor de feestdagen? Dit is de Duurzame Dame Giftguide voor jou!

Eerder schreef ik ook een blog over duurzaam de kerst door komen. Daar ben ik niet specifiek ingegaan op de cadeau’s die we allemaal aanschaffen voor de feestdagen. In dit blog inspiratie, tips en creativiteit voor een duurzaam en feestelijk december met leuke cadeaus die extra leuk zijn om te geven! Allereerst volgen er wat adviezen waar je aan kunt denken bij de aanschaf. Lees snel verder!

Een ultiem advies dat ik laatst hoorde is om een cadeau te kopen voor iemand gebaseerd op deze drie pijlers:
1) gebruikt de persoon het product (bijna) dagelijks,
2) is er een duurzaam, eerlijk, premium alternatief van dit product en
3) zou die persoon dit product niet voor zichzelf kopen in de betere kwaliteit.
Dan is dat het perfecte cadeau wat je geeft. Dan krijg je dus een cadeau waar iemand waarschijnlijk erg blij mee is en van goede kwaliteit, zodat het product ook langer meegaat. Wat mij betreft een tip en ik zou zelf ook heel blij met zulke cadeaus zijn.

Advies 1: Koop tweedehands

Een beetje voordehand liggend, maar het is natuurlijk een goed alternatief. Wellicht heeft de persoon voor wie je een cadeau koopt, een verlanglijstje en op die manier kan je gericht zoeken op Marktplaats, Vinted of in de kringloop naar een bepaald product. Zo geef je een product een tweede kans en kan je een ander er blij mee maken. Ook is het natuurlijk vaak net wat goedkoper, dus dat is voor jou ook nog een fijne bijkomstigheid. Een win-win-win situatie dus.

Advies 2: Ga voor eerlijke, zero waste cadeaus

Als je zelf moet bepalen wat je koopt voor een ander, kan je ook eens een eerlijk, duurzaam of zero waste cadeau geven. Niet alleen geef je een duurzaam cadeau, ook kan je de ander inspireren voor allerlei nieuwe producten die hij/zij mogelijk niet kent.

Advies 3: Steun klein of lokale ondernemers

Veel kleine en lokale ondernemers hebben een product of dienst in de aanbieding, waar een ander soms niet vanaf weet. Door hier voor te kiezen, geef je ook een cadeau dat ook nieuwe inzichten geeft voor de ander. Daarnaast support je deze ondernemer voor het werk dat zij met veel liefde doen voor hun product.

Advies 4: Geef een ervaring in plaats van een product.

Het geven van een ervaring is ook een duurzaam keuze. En het is ook super leuk om iets cadeau te doen om samen te gaan doen. Je kunt denken aan ervaringen als samen een workshop volgen, een dagje uit, ergens uit eten, een weekendje weg, het bezoeken van een museum of een stad of een cursus cadeau doen. Dat laatste is niet iets wat je per se samen doet. Maar het kan zijn dat de persoon graag meedoet met een cursus, maar dit zelf niet koopt. Ook dan een leuk idee om te geven.

GIFTGUIDE

 • Een safety razor van Bamboozy.
 • Herbruikbare wattenschijfjes van Bamboozy.
 • Een shampoobar van Blok Zeep.
 • Bodysoaps of scheergel van Happy Soaps.
 • Materiaal voor in de keuken om zelf te bakken, zoals een herbruikbare bakmat, broodmandje of cakeblik, bijvoorbeeld van Dille en Kamille.
 • Een koffiebeker voor onderweg.
 • Een lunchzakje voor je brood naar werk in plaats van een boterhamzakje, bijvoorbeeld van June Store.
 • Verse thee met een thee zeefje of thee ei van Mefrouw’s Ecoshop.
 • Een diffuser voor een lekker geurtje in huis, bijvoorbeeld van Geurwolkje.
 • Een boodschappen netje of herbruikbare groente- of fruitzakjes.
 • Een bamboe tandenborstel en tandpastatabletjes van WeSmyle.
 • Als je creatief bent, kan je ook zelf een cadeau maken om weg te geven. Dat maakt het ook erg persoonlijk.
 • Een eerlijk en duurzaam kledingsstuk, de merken waar je kunt shoppen kan je vinden bij de Grote Eerlijke en Duurzame Merken Index van When Sara Smiles.
 • Kijk welke ondernemers in de buurt zitten die je kunt steunen door bij hen een cadeau te halen. Bijvoorbeeld een zaak met koffiebonen, bonbons, duurzame spulletjes of andere mooie producten die je graag weggeeft.
 • Op de website van Dille en Kamille, Mefrouw’s Ecoshop of June Store vind je nog meer leuke duurzame of zero waste cadeaus!

Geef een ervaring als cadeau!

 • Een dagje uit naar een park, dierentuin, skiën of schaatsen.
 • Een dagje naar een stad, samen een koffietje halen of ergens heerlijk lunchen.
 • Een voucher voor een diner.
 • Een citytrip met de trein naar Antwerpen, Brussel, Parijs of Dusseldorf.
 • Een abonnement voor bijvoorbeeld een krant of Gambettes Box.
  Gambettes Box stuurt je elke maand twee leuke panty’s met een print. Ik heb ook een tijdje een abonnement gehad en het is super leuk! De panty’s zijn duurzaam en eerlijk gemaakt. Daarnaast hebben ze ook een service dat je de kapotte panty’s terug kunt sturen voor recycling.
 • Een cadeaubon voor een fotoshoot. Bijvoorbeeld bij Jolanda Weerheim Fotografie.
 • Gaat iemand in je omgeving bijna trouwen? Je kunt hen ook een Wedding Vow cursus cadeau doen. De Wedding Writer heeft deze cursus en geeft je ideeën en inzicht hoe je mooie en persoonlijke vows kunt schrijven.
 • Geef iemand een andere cursus cadeau! Je hebt veel verschillende cursussen. Bijvoorbeeld de zero waste academy van het Zero Waste project, een cursus over online ondernemen, personal branding of een cursus over fotografie.

Zelf heb ik de online cursus aangeschaft van Memories by Marleen. Zij was onze trouwfotograaf vorig jaar en heeft echt fantastische foto’s gemaakt! In haar cursus leert ze je hoe je gelikte foto’s kunt maken door je inzichten, tips en tricks te leren. De cursus bestaat uit 5 modules, die je in 5 dagen kunt volgen. Je krijgt een heel jaar toegang, dus je kunt er zo lang over doen als jij wilt! Ik geloof dat zij echt weet waar ze het over heeft en mij gaat helpen om mooiere foto’s te maken. De cursus kost €199. Samen hebben Marleen en ik ook nog een samenwerking bedacht, waarbij je nog extra €20 korting krijgt. Gebruik dan de code DUURZAMEDAME20 bij je aanmelding, zodat je de korting krijgt. Klik hier om meer te lezen en je aan te melden!

Ik hoop dat je via dit blog voldoende inspiratie hebt voor duurzame cadeaus voor de feestdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *