Met deze 6 tips kom je duurzaam de feestdagen door!

De feestdagen staan voor de deur, voor mij echt een heerlijke periode. Veel staat in het teken van samenzijn, gezelligheid en heerlijk eten. Ook voor de feestdagen kan je duurzame acties ondernemen om zo een meer positieve impact achter te laten na deze dagen. Daarom in deze blog tips en tricks voor een feestelijke en duurzame decembermaand!

Tip 1: Koop je cadeau’s bewust

Koop cadeau’s bewust. Ga voor duurzame en eerlijke cadeau’s als je voor een beter alternatief wilt gaan. Denk aan het geven van tweedehands, vintage cadeaus, het geven van ervaringen of het kiezen voor een relevant zero waste cadeau. En het beste is ook om kleine of lokale ondernemers te supporten met jouw cadeau’s.

Laatst hoorde ik ook een tip als het gaat om het geven van goede cadeau’s, gebaseerd op 3 pijlers. Namelijk 1) gebruikt de persoon het product (bijna) dagelijks, 2) heb je een duurzaam, eerlijk, premium alternatief van dit product en 3) zou die persoon dat product niet snel voor zichzelf kopen. Dan krijg je dus een item waar iemand waarschijnlijk erg blij mee is en van goede kwaliteit, zodat het product ook langer meegaat.

In mijn Duurzame Dame Giftguide vind je meer concrete ideeën en tips. Daar vind je ook een leuke actie en kortingscode voor een van de cadeau’s!

Tip 2: Kies milieuvriendelijk inpakpapier

Je kunt met allerlei soorten inpakpapier helemaal uitpakken met allerlei prints, kleuren en motieven. Maar het is helaas niet het meest duurzame alternatief. Ook omdat het daarna vaak ook weer weggegooid wordt. Je zou bijvoorbeeld beter kunnen kiezen voor ongebleekt inpakpapier (dat bruine papier), dit kan je ook versieren met bijvoorbeeld sinaasappelschijfjes of eucalyptusblad en een leuke touwtje.

Kranten zijn ook een heel leuke manier om cadeaus mee in te pakken. Wanneer jij kranten ontvangt, kan je die nog een keer gebruiken door het te gebruiken als inpakpapier. Het ziet er ook gewoon heel leuk uit!

Tot slot, gebruik een sjaaltje, zakdoek of een ander mooi stofje om je cadeau mee in te pakken. Wist je dat dit in Japan al heel vaak gebeurd? Zij hebben doeken om het cadeau in te pakken. Daarna nemen ze de doek ook weer in, zodat ze het later weer kunnen gebruiken. Dit heet furoshiki, als je hier op Googled krijg je allerlei tips over hoe cadeaus kunt inpakken.

Tip 3: Ga voor een duurzame kerstboom

Geen boom

Zelf hebben we geen kerstboom in huis, dat is natuurlijk wel het ultieme om te doen qua duurzaamheid. Uiteraard nodig ik je van harte uit om ook geen kerstboom aan te schaffen. Ook met andere elementen kan je jouw huis of kamer gezellig maken. Er zijn namelijk voldoende alternatieven! Zo hebben we een natuurlijke slinger van sinaasappelschijfjes of een vaas met een paar takken en een aantal hangers om de kerstsfeer toch in huis te halen.

Beter Boompje

Beter boompje is een initiatief waarbij zij de kerstbomen na gebruik weer terug planten. Je kunt de boom bestellen en laten bezorgen of ophalen bij een van hun pick-up punten. Als jij een boom koopt met kluit, dan is het mogelijk om daarna de boom terug te laten planten. Ze planten twee boompjes terug als je een boom koopt zonder kluit. Wat mij betreft een heel goed initiatief! Je kunt ook je boom inleveren bij de gemeente, zodat zij het netjes en gezamenlijk kunnen verwerken, maar dit is niet per se het beste alternatief mijns inziens.

Neppe kerstboom

Een neppe kerstboom van kwaliteit is natuurlijk al helemaal een duurzaam alternatief. Kwaliteit is hierin belangrijk, omdat je er dan meerdere jaren mee kunt doen. Het nadeel is dat deze wel in een fabriek worden geproduceerd en daarna de halve wereld over worden gescheept, waardoor deze keuze ook niet optimaal is. Het is ook niet duidelijk daarom of dit per se een heel duurzaam alternatief is. Daarnaast denk ik wel dat je door het vaker te gebruiken je dit wel beter compenseert. Door de kerstboom goed op te bergen en netjes met de boom om te gaan, blijft de boom voor een lange tijd mooi en goed. Dit is daarnaast ook een eenmalige investering en daarom ook goed voor je portemonnee. Kijk even goed online welke het meest geschikt is voor jou.

Tip 4: Maak zelf versiering van natuurlijke materialen

Je hoeft natuurlijk geen plastic sterren, glazen kerstballen of andere producten aan te schaffen, want op Pinterest kan je veel ideeën vinden hoe je natuurlijke kerstversiering kunt maken van eucalyptus blad, gedroogde sinaasappelschijfjes, kaneelstokjes, kralen, laurier, dennenappels en meer. Hieronder een aantal ideeën, en via Pinterest kan je er nog veel meer vinden:

  • Een slinger met sinaasappelschijfjes, kaneelstokjes, laurier en kralen.
  • Een hanger van dennenappels voor in de boom
  • Hangers van sinaasappelschijfjes
  • Hangers van klei
  • Een kerstkrans
  • Kersttoef
  • Een kerststuk over de schouw

Tip 5: Plan een kerstdiner bewust

Tijdens de kerstdagen wordt veel gegeten, maar is de verspilling van voedsel ook groot. Voor een kerstdiner halen we van alles in huis, soms ook unieke producten die we daarna ook niet meer gebruiken. Dat is mij ook overkomen en ik vond het jammer dat ik dat op en duur weg moest doen. Want je kunt ook prima met toegankelijke producten ook een uniek gerecht op tafel zetten voor het kerstdiner. Daarom is het slim om te plannen wat je nodig hebt voor je kerstdiner en kan je kritisch letten op het voorkomen van verspillen. Door te plannen kan je ook bepalen welke producten je bijvoorbeeld voor twee gerechten kunt gebruiken of hoe je restjes later in de week kunt opmaken. Je let er dan op dat je zo min mogelijk voedsel verspilt wat toch wel zo fijn is.

Ga voor een vegetarisch gerecht

Tijdens de feestdagen wordt veel vlees gegeten. Enerzijds is vlees heerlijk voor bij het kerstdiner, dus ik verwacht dat wij ook een stukje vlees zullen nuttigen. Anderzijds hebben we niet zoveel vlees nodig voor onze gezondheid en is het geen duurzaam product. Natuurlijk zijn er uitzonderingen als het gaat om biologisch en lokaal vlees, echter blijkt dit wel eens van de meest vervuilende sectoren is voor ons voedsel. Uit meerder onderzoeken blijkt dat met name vlees en zuivel veel broeikasgassen uitstoten. Daarom is het een duurzame keuze om ook een vegetarisch gerecht of meerdere gerechten toe te voegen aan het kerstdiner i.p.v. een extra biefstukje. Recepten voor vegetarische gerechten kan je vinden op Allerhande, via de website van de Jumbo of door Google. Over het algemeen kan ik via deze routes heerlijke vegetarische gerechten vinden.

Tip 6: Kies een outfit uit jouw kledingkast

Voor kerst kunnen we altijd weer een hele aanvulling doen op onze kledingkast, want we moeten natuurlijk wel weer unieke, nieuwe items aan voor die dagen. Als je er over nadenkt is dat absurd, want voor twee dagen heb je niet per se nieuw kledingstuk nodig. Je hebt vast nog een leuke jurk of andere outfit hangen die je aankunt voor kerst. Door leuke accessoires toe te voegen kan je eventueel de outfit wat meer feestelijk maken. Een alternatief is om kleding te ruilen via een winkel of via de kledingkast van een familielid of vriendin. Tot slot kan je ook nog tweedehands shoppen, want ook daar zijn voldoende kerstoutfits te vinden.

Leuk dat je mijn tips hebt gelezen! Dit waren alle tips, zodat jij duurzaam de feestdagen door kunt komen. Voel je vrij om te reageren of om ook een kijkje te nemen op mijn Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *