9x Duurzame activiteiten in de herfst

De herfst is mijn favoriete seizoen. Ik vind het fantastisch om met wat kouder weer naar buiten te gaan, vooral als het nog lekker zonnig is. Er zijn in die periode ook heel wat activiteiten die erg leuk zijn en vooral ook duurzaam zijn. Vaak is het ook nog goed voor je portemonnee. In dit blog vind je alle tips voor duurzame uitjes in de herfst!

Kleding ruil

Tijdens de wisseling van het seizoen, ben je vaak geneigd om nieuwe kleding te kopen. Door een kledingruil te organiseren, zorg je voor een leuk en duurzaam alternatief om ‘nieuwe’ items aan je kledingkast toe te voegen. Dit is hoe je het aanpakt: je nodigt vriendinnen of familie uit en vraagt hen kledingstukken mee te nemen die zij zelf niet meer dragen of wel zouden willen ruilen. Ook jij gaat door je kledingkast om te kijken welke kleding je wilt ruilen of niet meer draagt. Je zorgt voor lekker koffie of chocolademelk met wat lekkers. Met elkaar ga je kleding passen en uitwisselen. En aan het einde heeft iedereen nieuwe items voor haar garderobe!

Binnenkort ga ik dit ook organiseren als een van de workshops die ik organiseer, ik ben echt zo benieuwd! Het lijkt mij namelijk een fantastische manier om nieuwe kleding te scoren.

Appels en peren plukken

Dit is ook echt een fantastisch uitje. Wij hebben dit begin oktober voor het eerst gedaan en het was echt een succes! Je kan op Google zoeken naar ‘appels plukken’ of ‘fruitboerderij’ om appelplukplekken te vinden bij jou in de buurt. In principe kan je daar gewoon hen en vertellen zij je hoe het werkt. Neem ook je eigen tassen mee, zodat je plastic kan besparen. Verder krijg je een kruiwagen mee, zodat je heerlijk op je gemak door de boomgaard struinen en zelf de appels en peren te plukken die jij wilt hebben. Je kan dit vaak van september tot half oktober doen, zet het dus in je agenda voor volgend jaar!

Pompoenen kopen

Naast appelplukboerderijen heb je ook pompoenboerderijen. Hier kan je echt je hart ophalen voor een echt herfstgevoel. Neem wat pompoenen mee ter decoratie en om later te gebruiken voor een heerlijke pompoensoep, pompoenlasagne of pompoenovenschotel. Je hebt verschillende pompoenboerderijen door het land, ook Google helpt je weer om een te vinden bij jou in de buurt.

Creatieve hobby uitproberen

De dagen worden korter en we zijn meer binnen. Je merkt dat de tijd wat langzamer gaat dan in de zomer, daarom is dat ook het geschikte moment om een nieuwe hobby uit te proberen. Denk aan schilderen, borduren, naaien, kleien, haken of breien. Een creatieve hobby lijkt soms suf, maar het is echt heel fijn om te doen. Je komt tot rust en naderhand heb je een product die je zelf hebt gemaakt! Kies natuurlijk wel iets wat bij je past, op die manier houd je het langer vol. Hier vind je een lijst met 50 creatieve hobby’s, daar zal vast wat tussen staan voor jou!

Bakken / koken

De herfst is ook het perfecte seizoen om heerlijk in de keuken te staan. Veel lokaal groente en fruit zijn dan in het seizoen en daar kan je dan mooi mee aan de slag in de keuken. Wat denk je van een heerlijke pompoensoep met zelf gebakken brood, een lekker appeltaart of een appel en peren crumble met vanilleijs. Maar een worteltaart, een heerlijke spaghetti of een pastinaak ovenschotel. Ideeën en mogelijkheden te over en het is ook echt een van mijn favoriete activiteiten in de herfst.

Boswandeling maken en kastanjes rapen

In deze tijd van het jaar is het ook fantastisch om een lange boswandeling te maken. De kleuren van alle bladeren aan de bomen en op de grond, met zonnig weer maar toch fris zijn de perfecte omstandigheden om in het bos te zijn. In Nederland heb je veel wandelroutes in het bos, bijvoorbeeld op de Veluwe. Je kan dan zelf bepalen hoelang de route is en het leuke is om naderhand nog even een bakje koffie met een taartje te nemen!

En een extra tip is om ook meteen wat kastanjes te verzamelen. De tamme kastanjes kan je namelijk eten, recept vind je hier. Met wilde kastanjes kan je wasmiddel maken! Binnenkort komt daar ook een blog over online, daar vind je hoe je het maakt en wat mijn ervaringen zijn. Een aantal vast meenemen kan dus geen kwaad.

Bezoek een herfstmarkt met de trein

In de herfst worden ook verschillende fairs of markten georganiseerd. Dit vind ik ook altijd zo gezellig! Ondanks dat een fair gericht is op het verkopen van producten, kan je daar ook vaak wel terecht voor een leuke ervaring. Denk bijvoorbeeld aan de LandLeven fair, IJhallen in Amsterdam of de Leuk en Meuk Fair waar je niet alleen vintage kan kopen, maar ook ambachten worden uitgeoefend. Het slimme is dan natuurlijk ook om daar – indien mogelijk – met de trein heen te gaan. Meer markten vind je hier.

Bezoek een museum

In de herfst is het natuurlijk ook perfect om ook musea te bezoeken. Als het regenachtig of somber weer is, zijn musea fantastisch om je tijd door te brengen. Wanneer deze in een stad zijn, kan je daar ook met de trein heen. Op die manier houd je het uitje duurzaam 🙂

Neem een lidmaatschap bij de bibliotheek

Of bij iets anders waar je boeken mee kunt lezen

Boeken lezen is ook helemaal geschikt voor in de herfst. Natuurlijk ook voor de andere seizoenen, maar nu kan je heerlijk met een kleedje op de bank, lekkere koffie, een kaars en heerlijke muziek op de achtergrond helemaal wegdromen in een boek. Door boeken te lenen bij de bibliotheek, bespaar je geld en kan je lezen wat je wilt. Wat mij betreft een duurzaam alternatief voor het lezen van boeken. Met luisterboeken of een e-reader heb je hetzelfde effect. Het is ook net wat jij fijn vindt!

Ik hoop dat je weer wat inspiratie hebt om te kunnen doen als duurzaam uitje!

liefs-nelleke-blog-2