Waarom duurzaamheid gaat over keuzes maken

Duurzaamheid, het klinkt als een buzzword en als een hype. Toch weten we ook dat we daar actief mee aan de slag moeten, het duurzaam leven, leven zodat we – en volgende generaties – ook op lange termijn normaal kunnen leven op deze aarde.

Duurzaamheid gaat ook over bewust zijn van welke keuzes je maakt en welk effect zij hebben op jouw omgeving. We weten dat meer welvaart en luxe tot op heden positieve invloed heeft op de korte termijn, maar op lange termijn alleen maar negatieve effecten kent.

Daarom is het noodzakelijk dat we keuzes maken die positief van invloed zijn op onze omgeving, ook op lange termijn. Heb jij het lef om dingen anders te doen dan je bent gewend, alleen omdat we dan weer een positieve invloed hebben op onze omgeving, onze naasten, de aarde en schepping door God gegeven? Niet om de aarde te redden, maar uit respect en tot eer van God!

Duurzaamheid gaat over de keuzes die je elke dag maakt, bewust met het oog op de toekomst en de leefwereld van de volgende generatie – jouw kinderen.

Misschien klinkt dit heel zwaar, maar dat hoeft het niet te zijn! We weten allemaal dat een duurzamere levensstijl beter is voor iedereen. Dan gaat het niet om perfectie, maar om het feit dat we actie ondernemen en kleine stappen zetten. Dit is al je eerste keuze, ga je over van ‘weten dat iets anders moet’ naar actie?

Op dit moment vinden we dat moeilijk, want het vraagt een andere levensstijl, het lijkt ingewikkeld en je wellicht geef je dingen op die je nu wel doet. En bovendien, waar te beginnen? Want zoveel kan eigenlijk beter, en wat als je de enige bent, wat helpt het dan?

Wellicht is het een ver van je bed show, die klimaatverandering. Is dat nog steeds zo als je denkt aan al die heuvels in Nederland die gewoon afvalbergen zijn, of aan de extreme weersomstandigheden met tornado’s in Zeeland en overstromingen in Limburg (2021). Dan komt het toch steeds dichterbij.

Dus waar te beginnen?

Allereerst, elke dag maak je impact door jouw keuzes over wat je eet, welke kleding je draagt en hoe je jouw boodschappen doet etc. Met elke uitgave geef je een bepaald signaal welke bedrijven je steunt en welke levensstijl je wilt. Dus als je duurzamere keuzes maakt, geef je een signaal dat het anders moet. Gelukkig hoeft dat niet meteen helemaal perfect, maar met kleine stappen kan je daar al makkelijk impact maken.

Het is jouw keuze om een duurzamere keuze te maken, soms zelfs zonder in te leveren op jouw levensstandaard. Bijvoorbeeld kies je om de volgende keer duurzame schoonmaakmiddel te kopen (van Seepje bijvoorbeeld). Wel eerst opmaken wat je hebt ;). Of kies je voor een vliegvakantie minder per jaar. Kies je voor je eigen fles i.p.v. een statiegeld flesje (want ook dat is nog steeds een minder goede optie).

Kies je voor een broodtrommel of plastic zakjes. Koop je alle groente en fruit vers of voorverpakt in de supermarkt. Kies je papieren of zelfs stoffen slingers i.p.v. ballonnen (waar je zelf ook nog plastic binnenkrijgt tijdens het opblazen) voor een verjaardag.

Neem je je afval mee van het strand of uit het park, of laat je het gewoon liggen. Koop je de volgende keer een shampoobar i.p.v. een shampoofles. Kies je voor verse thee of toch voor de theezakjes (die ook microplastic bevatten).

Allemaal kleine keuzes die al impact maken. En weet, zoveel mensen willen meer doen aan duurzaamheid, maar komen niet in actie. Heb jij dan het lef om het toch te doen en anderen te inspireren om ook in actie te komen?

De keuze is aan jou!

Hoe kijk je straks terug op de sporen die je achterlaat van het leven?

Wil je meer leren over duurzaamheid en een duurzamer leven, volg me dan op Instagram.

liefs nelleke blog