Duurzaam op kantoor, hoe doe je dat?

Nu we vanaf het nieuwe jaar geen wegwerpbekers meer op kantoor zullen vinden, dacht ik dat het leuk was om je alvast wat inspiratie te geven hoe je zero waste en duurzaam kunt zijn op je werk. Niet alleen op kantoor is dit relevant, maar ook bijvoorbeeld op school of in de zorg. Om je wat meer opties te geven, heb ik je ook wat algemene duurzame alternatieven gegeven en tot slot wat kleinere zero waste mogelijkheden.

Kijk naar de makkelijke keuzes met veel impact

Focus als organisatie op recycling

Vaak is het makkelijker voor een organisatie om een kantoor uitrusting nieuw te kopen, of om nieuwe apparaten aan te schaffen. Natuurlijk moet kwaliteit en werkgemak wel gefaciliteerd blijven. Maar je kunt ook kiezen voor tweedehands bureau’s of refurbished pc-schermen. Op die manier verminder je de impact op kantoor. Gelukkig nemen de mogelijkheden steeds meer toe. Zo heb ik ook laatst een Macbook refurbished gekocht. Ik ben er tot nu toe mega tevreden over. Dit heb ik gekocht via macvoorminder.nl.

Ben je toe aan grotere acties, kijk dan hoe je met elkaar nog meer maatregelen kunt nemen. Denk aan het verduurzamen van het gebouw met een warmtepomp, zonnepanelen of hoe je je als bedrijf kunt profileren rondom duurzaamheid. Kijk ook vooral naar hoe je dit samen met gemotiveerde werknemers kunt doen. Het gaat er niet om dat je het vinkje haalt, maar niemand er eigenlijk op zit te wachten. Intrinsieke motivatie is essentieel om de veranderingen vast te blijven houden.

reis bewust

Reizen is een van de belangrijkste thema’s rondom duurzaamheid en zero waste naar kantoor gaan. Vaak kiezen we de auto, want gemak en flexibel. Overweeg of er alternatieven zijn, waarbij je uitstoot van gassen en plastic voorkomt. Denk aan het reizen met de trein of de fiets. Het is slim om te kijken welke mogelijkheden jouw werkgever biedt qua vergoedingen. Denk aan een fietsleaseplan of reiskostenregeling voor het ov.

Dit is vaak aantrekkelijk om gebruik van te maken. Is dit niet mogelijk voor jou, kijk dan of je elektrisch kunt rijden. Heb je mogelijkheden om thuis te werken? Kijk dan of je dit vaker kunt doen om kilometers te besparen of om flexibel om te gaan met je reistijden om files te vermijden.

Gebruik herbruikbare alternatieven:

De koffiemok

Je denkt dan natuurlijk als eerst aan het gebruiken van een eigen mok op het werk. Dit is natuurlijk ook een perfecte manier om afval te besparen. Sommige van mijn collega’s hebben twee opties, namelijk één voor koffie en één voor thee. Je hoeft alleen nog de moeite te nemen om je kopje in een vaatwasser te zetten of even handmatig af te wassen. Maar echt een mega alternatief om afval te besparen. Want wist je dat ook in de papieren koffiebekers een laag plastic zit? Dit is nodig om de drank niet het karton te laten oplossen.

Je kunt zelfs een stap verder gaan en een campagne oprichten om je collega’s hun eigen mok te laten meenemen. Zero Waste Nederland heeft hier ook al een campagne voor gemaakt die je kunt gebruiken. Dit heet ‘eigen mokken rocken‘. Deze kan je gebruiken om te laten zien dat mensen die hun eigen mok gebruiken pas echt cool zijn 😎. Onderstaand een voorbeeld van een poster die je kunt gebruiken.

Een herbruikbaar lunchbox/lunchzakje

Allereerst is het verstandig om je eigen lunch mee te nemen naar kantoor. Maak je veel gebruik van de kantine, dan zal je zien dat je ook sneller meer afval verbruikt. Dus als we uitgaan van je eigen lunch is het ook goed om te kijken waar je dit indoet. Een lunchbox is fijn, want die kan je makkelijk afwassen en weer meenemen. Persoonlijk vind ik dat minder ideaal, omdat het ook na de lunch veel ruimte in beslag neemt in je tas. Daarom maak ik gebruik van een lunchzakje of een lunchzak die je kunt uitvouwen tot placemat. Onderstaand een foto om dit te demonstreren. Deze heb ik zelf gemaakt, maar je kunt ze tegenwoordig ook gewoon kopen.

Neem je eigen drinkfles mee

Het is natuurlijk makkelijk om gewoon een bekertje water te halen. Maar het is wel verstandiger om je eigen drinkfles mee te nemen, op die manier bespaar je heel makkelijk afval. Daarnaast drink je vaak ook meer als je een fles in de buurt hebt, omdat dit minder snel leeg is. Mijn tip is om een aluminium fles te kopen, dan blijft het ook langer koud. Bijvoorbeeld deze fles vind ik heel fijn.

Verminder documentatie en e-waste

Inmiddels zijn we al steeds meer gewend om zaken niet te printen en alles online te doen. Door minder te printen kan je bezuinigen op papier. Dat is een duurzame keuze. Maar ook documentatie online zorgt voor onnodig ‘afval’. Alle documenten die je opslaat in de cloud worden opgeslagen in datacenters, dit kost mega veel energie, ruimte en spullen. Daarom is het ook verstandig om documentatie die online staat te verwijderen indien nodig. Bijvoorbeeld door je mail of foto’s regelmatig op te schonen, of door documenten te verwijderen.

E-waste is een van de grote vervuilers op dit moment. Dit komt door alle data-centers die nodig zijn om onze online activiteit te kunnen faciliteren. Hoe meer we dit verminderen, hoe beter het is. Op dit moment lijkt het erop dat e-waste zelfs een grotere impact heeft dan de luchtvaart. Hier is echter nog wel meer onderzoek voor nodig, om de exacte data inzichtelijk te krijgen. Ook weer een impact die je niet ziet, maar groter is dan je denkt! Minder online zijn is dus belangrijk, want elke mail die we versturen zorgt uiteindelijk voor afval. Deze voetafdruk kan je makkelijk verminderen door minder te mailen en regelmatig je inbox en documenten op te ruimen. Zo houd je niet alleen ruimte in een datacenter en op je laptop, maar ook in je hoofd ;).

Dankjewel dat je tot hier hebt gelezen! Veel succes met het implementeren van deze tips. Laat het vooral weten hoe het je afgaat en waar je nog hulp bij kunt gebruiken.