DIY: zo naai je jouw eigen bulkzakjes!

Vandaag ga ik je leren hoe je zelf je bulkzakjes kunt maken. Dit is iets wat ik al een tijdje geleden heb gedaan, maar het was weer tijd voor nieuwe. Ik had er namelijk meer nodig, dus kon ik meteen daar een post van maken. Hierdoor heb ik ook inmiddels een naaimachine kunnen overnemen, waardoor ik nu kan naaien wanneer ik maar wil. I love it.

Zelf ben ik enorm fan van bulkzakjes i.p.v. glas of bakjes meenemen naar de markt. Het is compact en neemt geen extra gewicht in. Je kan ze natuurlijk tegenwoordig makkelijk kopen bij verschillende winkels. Maar hoe leuk is het om bulkzakjes zelf te maken! Dan kan je de stof en grootte helemaal zelf bepalen. In deze post deel ik hoe je bulkzakjes makkelijk kan maken.

Je hebt niet veel nodig. Namelijk een naaimachine, stofschaar, spelden, garen, touw en natuurlijk stof. Zelf gebruik ik altijd katoen. Maar je kan ook voor bijvoorbeeld biologische batist kiezen, een lichte katoen soort. Maar je kan ook nog stof uit de kringloop halen en daar zakjes van maken.

In principe kan je de stof in elke vorm of maat knippen, net wat handig is voor jou. Dit zijn afmetingen die ik fijn vind, maar vaak ga ik ook een beetje met de flow;
– Broodzak: 40x30cm
– Stokbrood zak: 60x15cm
– Groente en fruit: 20x30cm
– Noten en klein fruit: 10x15cm

Knip de stof 1x de lengte en twee keer de breedte van de afmetingen. Houdt rekening met de naad die je maakt, waardoor je daar ook nog zo’n halve centimeter marge neemt en nog een centimeter voor het gootje van het touw.

Eerst stik je de randen van de stof zodat dit niet kan gaan rafelen. Omzomen kan ook, maar vind ik wat overdreven. Ik heb dit een keer niet gedaan, helaas zorgt dat ervoor dat het zakje niet meer echt handig te gebruiken is vanwege alle draden die los raken.

Dan speld je een rand af voor het gootje waar later het touw door heen gaat. Handig is om aan de uiteinden vast een klein stukje terug te vouwen en vast te naaien. Zoals je ziet op de foto. Daarna naai je de goot dicht.

Vervolgens speld je de rest van het zakje binnenstebuiten af, dit kan je daarna dichtnaaien. Let op dat je tot aan de naad van het gootje stikt, zodat je daarna het touw nog door het gootje kan doen.

Nu keer je het zakje terug naar buiten en thats it!

Dan neem je het touw en neem je de lengte van het gootje en wat marge voor een knoop en bewegingsvrijheid. Het touw kan je het beste met een veiligheidsspeld door het gootje duwen. Dan knoop je de twee uiteinden aan elkaar en je hebt jouw eigen gemaakte bulkzakje klaar voor gebruik!

Je kan met leuke prints, een andere steek, knopen of lint je zakje nog wat meer versieren, zodat het er nog fancier uitziet 🙂 Zelf krijg ik vaak reacties bij de broodkraam over mijn zakjes en ja, ik ben er ook best trots op.

DIY bulkzakjes

Veel succes met het maken en gebruiken van jou bulkzakjes!

liefs nelleke blog