Deze week is het de week zonder afval! Dit wordt georganiseerd door Milieu Centraal. Tijdens deze week vragen we aandacht voor alle afval die we dagelijks, wekelijks, jaarlijks produceren. En dat is nogal wat, namelijk zo’n 490 kilo per persoon per jaar. Dat is 9,4 kilo per week en 1,3 kilo per dag! Moeilijk om je voor te stellen dat het zoveel is, en daarom vragen we daar aandacht voor.
Gelukkig is het wel zo dat we inmiddels zo’n 60% gescheiden inleveren [1]. Met name GFT, papier en plastic is makkelijk te scheiden. Maar ook textiel en glas kan je makkelijk scheiden. Maar dat neemt niet weg dat we nog steeds grote hoeveelheden afval produceren.
De week zonder afval spreekt natuurlijk wel van een ideologie, want wil je dagelijks kunnen eten dan zal je te maken hebben met GFT-afval. Het is daarom verstandig om te kijken hoe je afval in ieder geval erg kunt verminderen. Dit probeer ik ook tijdens deze week nog eens extra te doen.
Het leuke is dat ook tijdens deze week ik samen met een groep mensen door Kampen wandel tijdens de Zero Waste Wandeltour. We ontdekken samen een aantal ondernemers die duurzame, lokale, zero waste alternatieven bieden. Op die manier leren we met elkaar hoe we samen duurzamer kunnen leven. Dit vind ik mega leuk om te doen. Het geeft mij ook altijd een boost om nog meer te letten op mijn afvalproductie.
Deze keer heeft Milieu Centraal de campagne ‘maak de switch’ [2]. Een mega goede actie die laat zien dat we voor veel zaken al een alternatief hebben. Hier een paar voorbeelden:
- Koop een laptop of telefoon refurbished. Iets wat ik ook wil doen tegen de tijd dat ik een nieuwe laptop nodig heb, ik ben dit nog aan het uitstellen.
- Koffie to go in een eigen beker afhalen. Dit probeer ik wel altijd te doen.
- Ga voor tweedehands spullen, want er is al zo veel. Bijvoorbeeld interieur, kleding of gereedschap.
- Tegenwoordig kan je ook veel zaken lenen, zoals een feestoutfit, gereedschap, speelgoed of kunst.
Maar ook thema’s waar we tijdens de tour het ook met elkaar over zullen hebben:
- Koken met de juiste hoeveelheden, hoe doe je dat?
- Kies van te voren wat je nodig hebt.
- Ga voor gerechten met geen vlees of eet minder vaak vlees.
- Ga naar lokale ondernemers of de markt waar je je eigen verpakking kunt meenemen.
- Kies voor shampoobars of zeepblokken om verpakkingen te besparen.
Heel veel zin in om met alle deelnemers hierover van gedachten te wisselen en elkaar tips te geven! Houd ook zeker mijn Instagram in de gaten voor een verslag van deze tour. Mijn tour is helemaal volgeboekt, maar je kunt nog mee met een van de andere tours zoals in Zwolle!
Het leuke is, een aantal ondernemers geeft op dit moment ook korting. Zoals de AllMatters menstruatiecup (vroeger bekend als OrganiCup) vervangt maandverband en tampons. Eenvoudiger, gezonder, milieuvriendelijker. Je krijgt 20% korting met de kortingscode zerowastenl (geldig van 22 mei t/m 12 juni).
Dus dan rest mij nog één vraag, maak jij ook de switch?