4x boeken die je gelezen moet hebben voor een duurzame levensstijl!

Lieve mensen, het is weer tijd voor een nieuwe blog! Vandaag vertel ik je alles over de boeken die je MOET lezen die je meer wilt leren over duurzaamheid. Er zijn verschillende boeken geschreven over deze onderwerpen van duurzaamheid, veganisme, eerlijke kleding en de kledingindustrie, maar ook over zero waste. Deze keer deel ik vier boeken met je die mij hebben geholpen aan het begin van mijn zoektocht naar een zero waste en duurzame levensstijl. In dit blog vertel ik je waar het boek over gaat, wat je kunt verwachten en hoe het boek mij heeft geholpen. Op die manier hoop ik jou te inspireren hoe jij meer kunt leren over duurzaamheid en zero waste. Aan het einde staat nog een leuke actie, dus lees snel verder! 😉

In 6 weken naar Zero Waste – Kate Arnell

Dit was het eerste boek wat ik ooit kocht over zero waste en wat mij ook inspireerde om duurzamer en verspillingsvrij te gaan leven. In dit boek krijg je heel praktische tips die al vanaf het eerste moment toegepast kunnen worden. Bijvoorbeeld, bewust kiezen wat je koopt. Welke dingen je al in huis hebt of gebruikt die je duurzaam kan inzetten. Ook staan er tips in hoe je producten zelf kunt maken om (chemisch) afval te besparen, en het leuk is, vaak bespaart het ook nog geld (altijd handig). Het is een heel concreet en toegankelijk boek die je laat zien dat elke stap telt. Het boek helpt je om te bepalen waar je het beste kunt ‘beginnen’ met een duurzamere levensstijl. Uiteindelijk is zoiets een geleidelijk proces met kleine stapjes, dit boek helpt je daar heel concreet mee. Je kan dus elke keer terugvallen op het boek voor nieuwe tips. Zelf heb ik vooral fijn gevonden in het begin om op te starten qua zero waste levensstijl. Een aanrader!

Het Zero Waste Project – Jessie en Nicky Kroon

Jessie en Nicky zijn een aantal jaren geleden begonnen met een zero waste challenge. Nu is dat hun levensstijl. In het boek gaan zij in op verschillende thema’s zoals boodschappen, badkamer, consumeren. Daarbij geven zij zero waste mogelijkheden om zo je levensstijl verder te verduurzamen. Het boek is echt een aanrader om gestructureerd meer te leren over een zero waste levensstijl. Het is als een soort dagboek en heel verhalend geschreven in chronologische volgorde qua ervaringen van Jessie en Nicky. Voor mij heel fijn om te lezen, met name de blauwe stukken tussendoor met tips, recepten, extra informatie zijn heel fijn om net wat meer achtergrond te krijgen over de keuzes die zij gemaakt hebben. Het boek is erg praktisch en positief, waardoor je helemaal gemotiveerd raakt om (nog meer) zero waste te gaan leven. Absoluut een aanrader voor beginners, maar als je al meer ervaring hebt met een zero waste levensstijl is het ook nog steeds wel relevant om nieuwe tips te ontdekken.

Het Happy 2050 scenario – Babette Porcelijn

In dit boek gaat het over de verbogen impact die we maken op deze wereld. Alleen afval verminderen of vegetarisch eten heeft natuurlijk een positieve impact op een betere en duurzamere wereld. Toch is de verborgen impact een groter geheel, namelijk wel 79% tegenover de 21% zichtbare impact die we maken. Denk aan de uitstoot en chemische stoffen in de kledingindustrie of de metalen die nodig zijn om een auto te produceren. Maar het gaat ook over het onderdrukken en oneerlijk behandelen van mensen in tweede- en derdewereld landen. Denk aan uitbuiting, ontbossing, armoede en ongelijkheid. Allerlei zaken die we in ons dagelijks leven niet tegenkomen, maar waar we wel degelijk impact op hebben door onze keuzes die we maken. In dit boek komen alle aspecten van jouw verborgen impact aan bod. Daar laat Babette het alleen niet bij, er worden oplossingen en inzichten geboden die ons helpen om een happy 2050 scenario te kunnen bewerkstelligen. Dat vraagt niet alleen bewustwording, maar ook een andere mindset en ander gedrag. Daarnaast zijn de ideeën heel fijn grafisch of in modellen weergeven, wat ik altijd heel prettig vind om de tekst beter te begrijpen.

Ik denk dat het boek helpt om te begrijpen hoe we de wereld kunnen bekijken waarbij de mensen en de natuur zo min mogelijk geschaad wordt. Dit helpt om je gedrag aan te passen op een manier die goed is voor de natuurlijk en je naasten. Een mooi streven om als christen bij dit uitgangspunt te leven om op die manier ook in de dagelijkse praktijk tot eer van God te kunnen leven! Uiteraard weten we ook dat alleen God ons daarbij kan helpen en het happy 2050 scenario uiteindelijk in de hand heeft, toch kunnen we onze verantwoordelijkheid nemen om de schepping te bewaren.

Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven –
Marije van der Made

Dit boek laat je zien wat de waarde is van een duurzame levensstijl. Ook laat dit boek heel leuk zien wat de reacties uit de omgeving zijn als je keuzes maakt die de impact op de aarde verminderen. Dit verwoordt zij op een luchtige manier, waardoor het boek heel toegankelijk is om te lezen. Het boek is verdeeld in verschillende duurzaamheidsthema’s. Marije kiest ervoor om de onderwerpen te introduceren door vragen te stellen die bij iedereen leven, bijvoorbeeld: ‘als je geen vlees eet, mag je ook niet vliegen’ of ‘ik weet niet waar ik moet beginnen hoor’. Op die manier krijg je antwoordt op je vragen en leer je ook hoe je anderen met een soort gelijke vraag verder kunt helpen. Voor mij waren de stukken over de kledingindustrie en de vee industrie het meest interessant om te lezen. Door dat alle onderwerpen worden besproken, kan dit overweldigend zijn als je het boek achter elkaar leest uit leest.
Daarom kijk ik ernaar als: het zijn allerlei manieren die ik kan kiezen om toe te passen om op een goede manier voor de schepping van God te zorgen. Het is dus een inspiratiebron met achtergrondinformatie, daarbij is er geen goed of fout. Maar geeft het ook rust dat je het niet perfect hoeft te doen en aan alle onderwerpen gehoor hoeft te geven.
Alsnog een aanrader om meer meer te leren over de motieven waarom je duurzamer en eerlijker zou moeten (nogmaals niets moet, maar toch een beetje ;)) leven.

Dit boek heb ik ontvangen van een vriendin, die vertelde dat het boek al eerder een paar keer was doorgegeven. Super leuk concept, want dat voorkomt dat we nieuwe spullen kopen en toch de kennis kunnen overdragen. Dit wil ik graag voortzetten door het boek ook weer aan een van jullie weg te geven via mijn Instagram. Kijk daar snel voor meer context en hoe je kans op dit boek kunt maken!

Tot slot…

Dat waren de boeken die ik als eerste las aan het begin van mijn duurzaamheidszoektocht. Er zijn veel meer boeken die je kunt lezen over duurzaamheid. Wellicht voeg ik die, naar mate de tijd vordert ook wel toe, bijvoorbeeld ‘Dit is een goede gids’ van Marieke Eyskoot. Ik wens jou veel leesplezier en meer kennis over hoe je duurzaam en zero waste kunt leven. Laat gerust een reactie achter, dat vind ik leuk!

Wil je op de hoogte blijven van mijn tips en ervaringen op het gebied van duurzaamheid? Volg me dan op Instagram of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *