Het is weer tijd voor een nieuwe blog! Deze keer over de verborgen impact van ons telefoongebruik, maar eigenlijk ons internet gebruik in het algemeen. Want we weten dat veel gebruik maken van je telefoon niet goed is voor jezelf, want het geeft veel afleiding, weinig concentratie, onzekerheid en zorgt voor minder sociale contacten. Maar we moeten het ook eens hebben over de impact op de natuur, de impact die je niet dagelijks ziet en dus verborgen is.
Dan gaat het om e-waste. E-waste gaat over verschillende dingen. Enerzijds gaat dat over alle elektrische apparaten die per jaar worden weggedaan. Dat gaat over gemiddeld 21 kg per persoon per jaar in Nederland. Deze apparaten bestaan natuurlijk uit allerlei verschillende grondstoffen die schaars zijn. Deze worden veel gerecycled, daarom is het belangrijk om je apparaat op een goede plek in te leveren.
Anderzijds heeft e-waste ook te maken met datavervuiling. En daar zit ook de verborgen impact. Want het feit dat je dagelijks whatsapp berichten stuurt, e-mails beantwoordt of Instagram doorscrollt, het heeft allemaal impact op de natuur. En dat komt door de datacenters die nodig zijn om dit allemaal mogelijk te maken.
Even een kleine technische toelichting. Data zoals bestanden en foto’s kan je lokaal opslaan, op je pc bijvoorbeeld. Dit is allang ouderwets en hebben we alles ‘in de cloud’ opgeslagen. En dat klinkt lekker abstract, maar dat betekent simpelweg dat er ergens een grote hardeschijf staat waar jouw data wordt verzameld en opgeslagen. In datacenters dus. Die datacenters hebben veel elektriciteit nodig om te kunnen werken, want wij willen allemaal op elk moment van de dag toegang hebben tot onze bestanden, mails of foto’s. Maar je hebt ze ook nodig om social media te kunnen gebruiken. Die datacenters draaien op volle toeren, waardoor het gevaar bestaat dat de systemen oververhit raken. Daarom wordt er ook heel veel water rondgepompt om deze systemen te koelen. Vervuiling van het water dus.
Het betekent concreet dat elke video die je bekijkt, elk bericht die je stuurt of elke blog die je uploadt impact heeft en wordt opgeslagen in een datacenter. Je begrijpt, hoe meer we opslaan, hoe meer datacenters er nodig zijn. Op dit moment bepaalt dit naar schatting 2-4% van de totale CO2 uitstoot, terwijl het voor de luchtvaart ongeveer 2,5% is. Op termijn zal het dus vervuilender zijn dan de luchtvaart. Bekijk hier het voorbeeld over Frankrijk.
Moet je dan maar gaan vliegen? Natuurlijk niet. Het gaat mij om de bewustwording dat alles impact heeft en je daar dus dan een keuze over kunt maken. Persoonlijk is dat ook iets waar ik over nadenk. Want berichten plaatsen op social media, blogs schrijven, video’s maken. Hoeveel impact heeft dat en, moet ik dat eigenlijk wel doen? Op dit moment is de keuze om wel berichten te plaatsen, omdat ik graag wil bijdragen aan de bewustwording. En hoe kan ik dat anders doen op een manier die zo toegankelijk is?
Maar waar zou je wel op kunnen letten? Het belangrijkste is om data op te ruimen, dus:
- Zet het automatisch downloaden van foto’s uit in Whatsapp
- Verwijder oude e-mails
- Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je niet leest
- Schoon je social media op accounts die je niet bekijkt te ontvolgen
- Deel bijlagen in de mail via een hyperlink ipv een losse bijlage
- Minder vaak Netflixen of video streamen
- Icloud of Google foto’s vol onuitgezochte foto’s, tijd om daar wat aan te doen
- Whatsappgroepen die niet meer actief zijn. Verwijder die berichten gewoon
Alles online willen i.p.v. op papier hoeft dus misschien niet eens beter te zijn? Denk aan een agenda, boeken lezen of notities maken.
Wil je hier meer over leren, kijk dan ook eens bij DigiHobbit. Zij weet er veel meer over dan ik :).
Het is echt geen leuke taak om je data op te ruimen. Maar als je eraan begint, is het zo geregeld. Ik heb mijn Whatsappgroepen al opgeschoond, kostte me 10 minuten. Nu nog de foto’s en de mail 😊.
En mentaal geeft het uiteindelijk ook ruimte, want minder te bekijken op social media geeft weer meer tijd om eens een boek te lezen ;).