8x duurzame DIY tips voor de zomer van 2024!

De zomer komt er weer aan! ☀️ De dagen worden langer en het is heerlijk om veel buiten te zijn. Ik krijg dan ook altijd mega veel zin om aan de slag te gaan met nieuwe projectjes. Het is ook vaak het moment van vakantie, dus een uitgelezen moment om te vertragen. De slow living lifestyle geeft mij altijd veel inspiratie, en kan ik ook nog veel van leren.

Deze keer wil ik 8 DIY projectjes met je delen die je kunt doen tijdens de zomer. DIY betekent Do-It-Yourself, wat in het Nederlands ‘doe-het-zelf’ betekent😉. DIY is trouwens ook echt handig om op Pinterest als zoekopdracht te gebruiken als je op zoek bent naar inspiratie om dingen zelf te maken.

De eerste twee tips heb ik uit het boek Slow Living gehaald. Houd je van dit soort projectjes? Dan is het boek een absolute aanrader. Er staan per seizoen mega leuke activiteiten in.

1. Vlierbloesemsiroop maken

Je kunt van vlierbloesem lekkere siroop maken. Echt een leuke activiteit in het voorjaar (eind mei/begin juni) zodat je de hele zomer lekker siroop hebt voor limonade, toetjes of een cocktail.

Zo ga je te werk:

  • Knip van een vlierstruik mooie en hoge (zonder hondenplas) groeiende takken af. Je hebt ongeveer 150 gram nodig.
  • Schud de bloesem uit, zodat de insecten eruit gaan. Vul een pot met 1 liter koud water en voeg de bloesem zonder takjes toe. De takjes geven een bittere smaak. Laat het minimaal 24 uur staan.
  • Giet het mengsel door een zeef of eventueel door een kaasdoek. Het heldere water mag in een pan met 1 kilo suiker. Dit zorgt samen met citroen voor een langere houdbaarheid.
  • Verhit alles voor 5-10 minuten, het mag niet koken. Roer continu door en haal het pan van het vuur. Voeg dan sap en eventueel de rasp van 2 citroenen toe.

Je hebt nu heerlijke siroop voor de zomer! Komende week ga ik ook nog even op zoek naar een vlierstruik 😄

2. Lavendel olie maken

Je moet wel van lavendel houden om dit ook leuk te vinden. Je kunt dus zelf lavendel olie maken, dit kan het beste in de periode juni tot september. Dit is hoe je te werk gaat:

  • Je knipt een handjevol takjes van uitgebloeide lavendel en je laat het drogen als het nog niet helemaal uitgebloeid is.
  • Rits de paarse bloemetjes van de takjes en stop ze in een schoon glazen potje. Als je de bloemetjes tussen je vingers wrijft, komt er nog meer geur vrij. Je kunt hier ook een vijzel voor gebruiken.
  • Giet olie (zonnebloemolie of amandelolie) in het potje totdat de lavendelbloemetjes onder staan. Je schudt het door en leg een lapje stof over het potje voordat je het dichtdoet. Op die manier kan er nog vocht opgenomen worden als dat nodig is.
  • Zet het potje op een zonnige/warme plek en laat het 3 tot 4 weken staan. Vergeet niet om af en toe te schudden.
  • Als het lekker ruikt, filter je de bloemetjes er uit met een vergiet of zeef. Als het nog niet ruikt, voeg dan nieuwe gedroogde bloemetjes toe. En wacht dan weer 3 weken.
3. Slinger van restjes stof

Een mega leuke DIY is om met restjes stof en lint een slinger te maken. Je kunt de slinger in de tuin hangen, maar ook voor een verjaardag gebruiken in huis. Een leuke activiteit om buiten in de zomer te doen. In deze blog wordt precies uitgelegd hoe je dit kunt doen.

4. Kaarsen in een wijnfles

Simpeler dan dit ga je het nu niet krijgen 😉. Je kunt in een lege wijnfles een lange kaars steken. Hoe gezellig op de tuintafel! Het is wel aan te raden om ook water of iets anders in de fles te doen om te voorkomen dat de fles omwaait.

Nog leuker, beschilder de kaarsen eerst met kaarsvet of acrylverf. Een super leuke activiteit om te doen. In de winter kan dit ook heel leuk zijn om te doen.

Overigens is het ook mega leuk om bloemen in het wild te plukken en deze in een wijnfles te stoppen. Dat ziet er ook mega gezellig uit wat mij betreft!

5. Bloemen drogen

In de zomer zijn er bloemen in overvloed in het wild, de perfecte tijd om bloemen te drogen. Op die manier kun je ook langer genieten van de bloemen. Hier lees je hoe je dit het beste kunt doen. Met name de eerste tip is het beste om het vervolgens ook in een vaas of een wijnfles te zetten.

6. Home made iced tea maken

Zelf iced tea maken is ook een heerlijke activiteit waar je helemaal niet heel veel tijd aan kwijt bent. Onlangs heb ik het eens gemaakt en je bent in een kwartiertje klaar. Op een warme zomerdag de perfecte verkoelende drank waarvoor je niet lang in de keuken hoeft te staan. Het recept dat ik fijn vind, is deze. Je moet het wel 6 uur van tevoren maken om ervoor te zorgen dat het echt koud is als je het wil gebruiken.

7. Lampenbol-vaas-slinger

Dit lijkt mij dus ook mega leuk! Oude lampenbolletjes omtoveren tot een vaasje. Door er een draad aan te maken kun je ze in een boom hangen bijvoorbeeld. Hoe gezellig!

8. Bramen plukken en jam maken

Een super leuke activiteit die je aan het einde van de zomer goed kunt doen. Eind augustus vind je vaak aan de bosrand een overvloed aan bramen. Je kunt deze plukken. Maar let op(!): je mag een klein bakje met ongeveer 250 gram per persoon plukken. Op deze manier houden we ook nog wat voor de natuur over. Als je meer plukt, riskeer je een boete. Het wordt namelijk gezien als diefstal door Staatsbosbeheer. Met deze bramen kun je natuurlijk heel goed jam maken, bijvoorbeeld aan de hand van dit recept.

Een aantal tips en inspiratie voor komende zomer. Heb je iets gemaakt? Stuur me gerust een berichtje, ik ben benieuwd naar het resultaat!