10 tips voor een zero waste leven

Wil jij beginnen met een zero waste leven? Deze 10 tips helpen je meteen op weg. Je kan er deze week nog mee beginnen. Het gaat om minder weggooien en meer hergebruiken.

Zero waste, dat triggerde mij een aantal jaar geleden om me meer te gaan verdiepen in duurzaamheid. Ik kocht toen het boek ‘In zes weken naar Zero Waste‘. Dat inspireerde mij enorm, hoe je toch een leuk leven kan hebben maar wel minder troep produceert. Daarnaast zijn natuurlijke producten gewoon mooi, en het oog wil ook wat. Althans die van mij 😆

Zero waste klinkt ook overweldigend, geen afval meer, hoe is dat ooit mogelijk?! ‘Gelukkig’ is het een ideologie, waarbij het gaat dat zoveel mogelijk mensen zo min mogelijk afval produceren. Dan hebben we het over (micro-)plastics, schadelijke stoffen of producten die moeilijk te recyclen zijn.

Een van de voorbeelden die jij waarschijnlijk al toepast, is het meenemen van je eigen boodschappentas. In Nederland moet je nu natuurlijk betalen voor een tas, wat al een hele stap in de goede richting is. Ander voorbeeld is plastic flesjes, eigenlijk kan dat nu echt niet meer. We hebben heel goed drinkwater in Nederland, dus je eigen fles meenemen is een heel goed alternatief en bovendien gratis. Het statiegeld op de flesjes helpt natuurlijk bij het afval, maar recycling is nog wel nodig. Dus een eigen fles is altijd beter.

Wil je meer stappen zetten om zero waste te leven? Dan zijn dit jouw eerste 10 tips!

  1. Zeg vaker NEE op producten/flyers die je gratis worden aangeboden. Vaak kijk je er amper naar en gooi je het alweer weg. Een NEE-NEE sticker op je voordeur helpt natuurlijk om papier te besparen. Daarnaast word je ook weerhouden om producten te kopen die je niet nodig hebt. En wil je ze toch bekijken? Dat kan altijd nog online.
  2. Ga naar de markt in plaats van de supermarkt. De markt heeft vrijwel alles onverpakt, waardoor je met je eigen bulkzakjes je producten kunt verpakken. En het is ook nog eens heel gezellig vaak.
  3. Ga voor een shampoobar of vaste zeep als je weer nieuwe zeep nodig hebt. Deze bars gaan langer mee, bevatten geen plastic en zijn verpakkingsvrij. Happy Soaps is een van de merken die veel mogelijkheden aanbiedt.
  4. Repareer je kleding als iets kapot of beschadigd is. Door naald en draad kan je makkelijk een naad weer dichten of een knoop aanzetten. Van die bobbeltjes op je kleding? Een pluizendief van Philips verwijderd die en je kleding ziet er als nieuw uit! Of maak van de kleding een nieuw/ander kledingstuk, dat is echte upcycling!
  5. Bestel je droge producten bij Pieter Pot. Je ontvangt dan je pasta, koffie, rijst, mayonaise of chips in weckpotten. Deze potten worden minimaal 40 keer hergebruikt met een statiegeldsysteem. En het ziet er ook gewoon heel gezellig uit. Qua prijs verschilt het per product of het duurder of goedkoper is. (Er is geen wachtlijst meer!).
  6. Koop je brood in je eigen broodzak. Dit kan je ook vaak in de supermarkt laten doen. Een broodzak kan je bijvoorbeeld kopen bij Mefrouw Ecoshop. Online vind je meer alternatieven.
  7. Neem je eigen beker mee onderweg! Je krijgt vaak korting bij Kiosk of Starbucks als je deze meeneemt, dus extra bonus. Ik gebruik zelf de KeepCup, die heb je in allerlei kleuren, soorten en maten. De beker lekt niet.
  8. Wist je dat koffiepads en theezakjes microplastics bevatten? Je drinkt dan dus gewoon plastic met een smaakje -klinkt heel overdreven – maar daar komt het natuurlijk wel op neer. Dus kies voor alternatieven zoals losse thee. Eventueel bestaan er ook herbruikbare Nespresso cupjes, wat natuurlijk ook een prachtig alternatief is. Bespaart ook veel geld 🙂
  9. Een microvezeldoekje is eigenlijk gewoon een microplastic doekje. Niet heel goed voor het milieu, je kan kiezen voor katoenen vaatdoekjes. Bijvoorbeeld die van Dille&Kamille.
  10. Ga voor tweedehands alternatieven voor kleding, apparaten etc. Je kan vaak op Vinted, Marktplaats, bij de kringloop of op markten heel goede en mooie producten kopen die goedkoper zijn en door het opnieuw te gebruiken ook duurzaam zijn.
  11. Laatste bonus tip: bedenk kritisch of je iets nodig hebt als je dat wilt kopen. Maak eerst op wat je al helpt en stap dan over op de duurzame alternatieven. We zijn gericht op consumeren en winkels willen je laten geloven dat je het product écht nú nodig hebt. Maar is dat wel echt zo? Hoe denk je daar over een week over? Wat levert het je op als je het koop? Vaak valt het wel mee 😉

Dat was het voor nu. In principe kan ik je nog veel meer tips geven over afvalvrij kopen, maar dit zijn de eerste stappen die ik zelf gezet heb om te beginnen met een zero waste levensstijl. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en tot snel!

liefs-nelleke-blog-2